Общинари спорят за синята и зелената зони в София

Предлагат се два пъти по-голям размер за синята зона в центъра на София и по-дълго работно време за местата с платен престой

Общинари спорят за синята и зелената зони в София | StandartNews.com

Два пъти по-голям размер за синята зона в центъра на София и по-дълго работно време за местата с платен престой е предложението включено в дневния ред за гласуване днес на последната сесия на Столичния общински съвет преди лятната ваканция.

Разширението на синя и зелена зона дава ефект, това е успешна политика за намаляване на автомобилите в центъра на София, обясни пред БНТ Христиан Петров, общински съветник от коалиция ГЕРБ-СДС.

С мнението му обаче не беше съгласен общинският съветник от БСП Иван Таков. Според него, целта на управляващите е да превърнат София в един голям платен денонощен паркинг.

Идеята синята зона да бъде разширена повече от двойно, както и да работи през целия уикенд, а за зелена зона да плащаме и в събота, вече бе приета на транспортна комисия в СОС.

В момента местата в синя зона са 5000, а планирането увеличение предвижда те да стигнат 12 000. Участъците, които в момента са в зелена зона ще станат сини в района между булевардите „Сливница“, „Опълченска“, „Скобелев“, „Тотлебен“, „Пенчо Славейков“, „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „Данаил Николаев“. Сега по-скъпата зона е между булевардите „Дондуков“, „Христо Ботев“, „Скобелев“ и „Васил Левски“.

Към зелена зона обаче ще бъдат добавени кварталите „Иван Вазов“ и „Яворов“, където съответно ще бъдат открити 210 и 880 допълнителни места за платено паркиране.

Предлага се и промяна в работното време на зоните. Синята зона да работи и през целия уикенд, като паркирането на колата в центъра на града ще се таксува от 8,30 до 18 часа и в неделя. Зелената зона, която в момента действа само през седмицата, е заложено да се плаща и в събота от 10 до 18 часа. В делнични дни и двете зони пък да работят до 20,30 часа, а не както в момента в 19,30 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай