Сряда,

Светлата седмица. Какво не трябва да правим?

От: стандарт -
3270
Светлата седмица. Какво не трябва да правим?
A
A
A

 

Предстои ни Светла седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Другото й наименование е Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение.

Седмицата завършва с Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които е бил и апостол Тома.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник – светите апостоли, в Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.

Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

Светли Понеделник

През цялата седмица продължават всенарони тържества посветени на Възкресение Христово. Вярва се, че понеделник е щастлив и късметлийски ден. Хората казват:   “Нов ден, нов късмет” и за това през този ден започват нова работа, строеж на къща, стопанска постройка или започват да копаят кладенец.

В понеделник се влиза в нов дом. Хората казват, че роденото в понеделник дете ще е късметлия.

Светли Вторник

Народът смята вторник за лош ден. Той е постен, не се прави секс. Мнозина вярват, че жените, които кроят и шият дрехи във вторник овдовяват, а на тези, които предат и тъкат – житото на нивата изгаря.

През този ден не бива да се започва нищо ново.

Светла Сряда

На Светлата сряда се изпълняват обичаи за дъжд, плодородие, предпазване от градушка и лоши болести. Забранена е всяка женска домакинска работа, „за да не изгорят децата и къщата”.

Светли четвъртък

Четвъртък е смятан за щастлив ден. Роденото в четвъртък дете ще е щастливо, работливо и богато. Четвъртък е щастлив и за започване на нова работа.

Светли петък

В Тракийските села петъкът след Великден се нарича летен Петковден и на този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора. Жените не перат, за да не разсърдят света Петка.

Светла събота

В събота хората раздават червени яйца в памет на наскоро починали свои близки. Според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване. Правят се помени и задушници. Жените не бива да шият дрехи. Твърди се, че който се облече с такава дреха, няма да му върви.

Родените в събота, наричани съботници, могат да гадаят сънища, да разпознават магьосници. Даже Чумата се страхува от хора и кучета, родени в събота.

Томина неделя

Хората се измиват, обличат нови и чисти дрехи, и отиват на църква. В неделя се правят годежи и сватби.

Има строга забрана за женска домашна работа, особено за пране и за простиране, за да вържат нивите и градините обилен плод.

Смята се, че който е роден в неделя ще успее да постигне всичко без много труд. Лесно ще натрупа пари, имот и знания, и винаги ще бъде здрав, бодър и силен.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com