Светият Синод организира детски конкурс

Светият Синод организира детски конкурс | StandartNews.com

Посветен е на „Възкресение Христово – Пасха" и с благословията на Патриарх Неофит

Ежегодният националният конкурс „Възкресение Христово" - 2017, е посветен на православния християнски празник „Възкресение Христово – Пасха" и се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ.
Целите на конкурса са да се стимулират творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност, както и да ги направи по-добри християни и личности. Да се утвърждава любовта им към Православната църква и вяра, както и да се разширяват познанията им за православния християнски празник Възкресение Христово – Пасха.
Конкурсът създава възможности за популяризиране на православната катехизация и религиозно възпитание и образование на деца и ученици. Активизира деца и учащи, техните родители, духовници и миряни за годишна духовна среща на малките творци от цялата страна, споделящи съпреживяваната пасхална радост под благослова на Св. Синод на БПЦ-Българска патриаршия.

В конкурса могат да се включат:

Деца от детски градини в 3-та и 4-та група и ученици от 1-ви до 12-ти клас за всички детски градини, училища, школи и извънучилищни звена в България и задграничните епархии на БПЦ.
Конкурсът се провежда в ЧЕТИРИ възрастови групи и всеки участник може да представи най-много ДВЕ ТВОРБИ.
* І-ва възрастова група – 3 и 4 група от ОДЗ/ЦДГ.
* ІІ-ра възрастова група – 1-4 клас.
* ІІІ-та възрастова група – 5-8 клас.
* IV-та възрастова група – 9-12 клас.

Конкурсът се реализира в ТРИ раздела:

1. ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО;
2. ЛИТЕРАТУРА;
3. ФОТОГРАФИЯ.
Тематиката на художествените творби е редно да бъде съобразена с темата на конкурса – Възкресение Христово-Пасха. Творбите трябва да акцентират върху духовния смисъл на Празника на празниците и върху Личността и спасителното дело на Богочовека Иисус Христос, а не върху пролетта и представителите на животинския свят. Творбата задължително се поставя в паспарту с размер 35/50 см. Не се разглеждат от Комисиите творби, които са без паспарту.
Всяка творба задължително трябва да съдържа следната информация:
в десния ъгъл на гърба на творбата да бъде написано четливо:
- Трите имена на автора;
- Възраст, група/клас;
- Град/село, област, ЦДГ/ ОДЗ / училище / ОДК / клуб;
- Адрес и телефон за контакт с участника;
- Името на преподавателя / ръководителя и негов телефон за връзка.
В раздела за литература ще се разглеждат само литературни творби, свързани с темата на конкурса – Възкресение Христово-Пасха. Творбите трябва да акцентират върху духовния смисъл на Празника на празниците и върху Личността и спасителното дело на Богочовека Иисус Христос, а не върху пролетта и представителите на животинския свят. Творбите е необходимо да бъдат изпратени на посочения адрес и да съдържат разпечатка на хартиен носител в един екземпляр, както и на e-mail на КПО: [email protected].
Всяка творба задължително трябва да съдържа следната информация:
* На всеки лист от едната страна е самата творба, а на гърба има следната по-подробна информация (ако, произведението продължава / свършва на следваща страница - на гърба също така присъства задължителната информация).
- Заглавието на творбата;
- Трите имена на автора;
- Възраст, клас;
- Град/село, област, училище / ОДК / клуб, др.;
- Адрес и телефон за контакт;
- Името на преподавателя / ръководителя и негов телефон за връзка.
В третия раздел – фотография, творбите трябва да не са участвали в други конкурси и да са свързани с отбелязване на празника Възкресение Христово-Пасха в храма, енорията и дома; празнична символика; православни светини; пасхални местни традиции и обичаи и др. Творбите трябва да акцентират върху духовния смисъл на Празника на празниците и върху Личността и спасителното дело на Богочовека Иисус Христос, а не върху пролетта и представителите на животинския свят.
Формат на творбите:
За участие се приемат САМО РАЗПЕЧАТАНИ черно-бели и/или цветни фотографии с формат 20/30 /А4/ и да са отпечатани или копирани на фотохартия. Серия от 3 снимки се счита за една творба (да се посочи изрично коя поредица от снимки е серия).

Във всеки раздел и всяка възрастова група ще бъдат раздадени грамоти и награди за 1-во, 2-ро и 3-то място. Предвидена е и специална награда на Светейшия Български Патриарх Неофит, както и поощрителни награди.
Кройният срок за подаване на творбите е 25.03.2017 г.

Адрес за изпращане на конкурсните творби:
ПЕНКА ХРИСТОВА
СВ. СИНОД на БПЦ-БП, КУЛТУРНО-ПРОСВЕТЕН ОТДЕЛ
ЗА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО"
УЛ. „ОБОРИЩЕ" № 4
1000 СОФИЯ
БЪЛГАРИЯ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай