Светите Архангели пазят Пловдив от беди

За слава на Бога възстановихме църквата "Свети Архангели", каза митрополит Николай

Светите Архангели пазят Пловдив от беди | StandartNews.com
  • Георги Гергов стана ктитор, Здравко Димитров изнесе основния кабинет, кабинетът "Борисов" даде 500 хил. лв.
  • За слава на Бога възстановихме църквата "Свети Архангели", каза митрополит Николай

На 6 май, Празникът на светия великомъченик Георги Победоносец, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай освети новопостроения храм "Св. Архангели" в Старинен Пловдив. Той произнесе вълнуващо слово.

Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай

Обични в Господа братя и сестри,

В Цветоносните дни на Пасхална радост, в благодатта на празника на св. Вмчк. Георги Победоносец, съм щастлив да ви приветсвам с всепобедния поздрав - Христос Воскресе!

Току що извършихме богослужебното последование, така наречената "Тираниксия", т.е. отваряне на дверите на храма, чинът на полагане на Св. Антиминс, на новопостроената, по-скоро възстановената църква "Свети Архангели". Казвам възстановена, защото, както знаете, старата църква "Свети Архангели" се е намирала малко по-надолу оттук и е била разрушена. Църквата "Св. Архангели" е съществувала още от ХVт в. Кога е била построена не е известно, но е описана като една от действащите църкви в Пловдив от немския пътешественик Стефан Герлах, минал през града през 1578 г. Както е видно от стара фотография от края на ХтХ в. тя се е намирала в западната част на Джамбаз тепе, между митрополитския храм "Св. Марина" и малката църква "Св. Параскева". Вероятно е да е била като гробищна църква към митрополията и точно там да са погребвани пловдивските митрополити. И до днес тя не съществува, като единственото свидетелство за нея са останки от каменния зид, който я ограждал.

Няма по-голям грях от това да събориш храм, да разрушиш дома Господен. Всяко посегателство срещу храм е посегателство срещу Църквата, а понеже църквата е събора на верните, сред които винаги присъства Иисус Христос, то да събориш църква означава да прогониш Иисус Христос, да разпилееш неговите верни, да унищожиш душите на хората, да убиеш душата на града. Ако случайно Божие достояние погине, то веднага трябва да бъде възстановено. Затова, когато приех кръста на служението като архиерей на този град, си бях казал, че един ден църквата "Свети Архангели" трябва да бъде възстановена. И ето, че този ден дойде. Слава на Бога за всичко! Не за нас, а в Божието име ние извършихме този строеж и благодарим Богу, че благослови делото ни и го увенчава с успех, за прославата на Сина Божий Иисуса Христа, Неговите Архангели, светии, мъченици и за укрепването на Едната, Свята, Съборна и Апостолска Православна Църква.

Пълният чин на освещаването ще извършим когато напълно завърши благоукрасата на храма. Но пожелах днес, в деня, когато честваме един от най-големите светци на Църквата - Свети вмчк. Георги Победоносец да отворим дверите на храма, извършвайки чина на малкото освещение, за да помолим св. Георги, и Светите Архангели Михаил и Гавриил и цялото небесно войнство да застанат тук, на най-високото място и отново да вдигнат мечовете си в защита на нашия благословен град Пловдив и на неговите добри и мирни жители. Молим вседушевно и всесърдечно Свети  вмчк. Георги и Светите Архангели Божии да бдят неотклонно над този град, да го пазят от всякакви злощастия и беди и както всякога, така и занапред да даруват на жителите му мир, съгласие, благоденствие и душевно спасение.

Казано е, братя и сестри, че Божиите пътища са неведоми, но всъщност ние днес с очите си се убеждаваме, че и пътят, и посоката, и целта са съвършено ясни - Божието достояние е неприкосновено, Неговата Църква е вечна и портите адови няма да й надделеят. Което е било Божие и е било изгубено един ден ще се върне и нека това, което виждате сега да бъде за урок и за поука на всички. Тази църква е била предадена на мерзостта на запустението и разрушена, а сега е възстановена, още по-красива и по-благолепна. Сградата зад нас е била построена в края на ХVIII век от митрополията на Филипопол-Пловдив, за да послужи като епархийско училище, да бъде духовно средище и светилник за православните жители на този град в най-мрачните години. Преминала през множество перипетии, превръщана в работилница, в склад, в общежитие, а накрая да с намерение да бъде ресторант, национализирана, събаряна, полуизграждана и пак изоставяна, днес, 230 години по-късно, тя отново е на Църквата. Това е Божи промисъл! Това, човек не може да го предвиди и измисли! В този момент всички ние трябва с трепет да осъзнаем как действа Бог -  търпеливо, методично, последователно и неотклонно, за да бъде върнато онова, което е обречено Нему и на Църквата Му и, за да се покаже и докаже, че Бог поругаван не бива. Ние сме просто инструменти в Божиите ръце и изпълняваме Неговата воля, и след като днес този храм е възстановен, а църковната къща отново ще бъде епархийско духовно средище, по всичко личи, че е било настъпило времето да се изпълни волята Му, а ние трябва да сме неизказано щастливи от оказаната ни от Него велика милост да благоволи да повери това дело на нас и да ни благослови да го завършим благополучно.

Избрах празника на Свети Георги за отваряне на дверите на този храм и защото бих искал още веднъж да изкажа благодарността ни към г-н Георги Гергов, който днес празнува своя  имен ден. Той освен, че дари частта от сградата на епархийското училище на Църквата, стана и ктитор на храма "Свети Архангели". Господин Гергов вече получи най-високите отличия и почести, които църквата може да даде на мирянин. Той е носител на ордена Св. Ап. Ерм - 1 ва степен, а от 17 юли, миналата година, е провъзгласен и за Архонт на Пловдивската света митрополия. Както сме казвали и преди, с благодеянията си към  Светата Църквата г-н Гергов се нареди в редицата на онези достойни мъже от епохата на Възраждането, които с трудовете си и с възможностите си са изграждали този град и са го превърнали първо в крепост на православната вяра, а после и в средище на българщината, точно в тази последователност. Примерът, който г-н Гергов даде с щедрите си дарения и спомоществувателства го издигна много високо и с това много го и задължи. Вярвам, че той и с бъдещите си дела ще доказва, че е верен син на православната ни църква и, че милее за Богоспасаемият ни град  Пловдив и за скъпото ни Отечество България. Вярвам, че неговият пример ще бъде последван и от други наши съграждани и сънародници, на които Бог е дал много и затова изисква от тях още повече. Бог да ви благослови, г-н Гергов и да дарува на вас и вашето семейство здраве и благословен успех. Честит и благословен имен ден!

Благодаря и на градоначалника г-н Здравко Димитров, който в началото на мандата си беше казал, че ще изнесе основния камък на този храм на ръце и наистина го изнесе. Г-н кмете, ето го делото ни! Бъдете сигурен, че този градеж, на който вие донесохте основния камък, ще остане тук за вечни времена, а свещениците, които ще служат тук, ще ви споменават в молитвите си и това, вярвайте ми, е най-голямата награда, която можете да получите за достойното ви служение  на този град.

Благодаря на г-н Бойко Борисов за достойното християнско православно съзнание, което винаги е проявявал към делото на светата ни Църква. По негово предложение, в битността му, на министър-председател, Министерски съвет отпусна сумата от 500 хил. лева. Благодаря на г-н Петър Манджуков - Архонт на Пловдивската света митрополия, както за цялото му дарителство, така също и за сумата от 100 хил. лева, с която подпомогна този градеж. Благодаря на архитект Ахрянов, който отобрази за пореден път своята чиста православна вяра,  а така също и таланта даден му от Бога, в прекрасните проекти на храма и сградата, съобразени изцяло с духа на св. Православна вяра. Благодаря за помощта оказвана ни от Величкия епископ Сионий, който дари прекрасните Царски икони на иконостаса и храмовата икона на Архангелския събор. Благодаря на г-н Борис Калибацев, който финансира мраморната благоукраса на целия храм. Благодаря на г-н Георги Самуилов и на семейство Даниел и Силва Капсъзови. 

За жалост не мога да изброя имената на всички наши сътрудници и приятели, които вложиха  средствата си, времето си, силите си и любовта си към църквата в този градеж. Не мога да не спомена, обаче, един скромен човек, строителят, господин Запрянов, който направи невъзможното, за да спази невъзможните срокове, които му бях поставил и вложи сърцето си в съзиждането на тези нови символи на нашия град. Благодаря ви, господин Запрянов, нека Бог ви въздаде за усилията и старанията ви.

Призовавам небесната закрила на Свети Георги и Светите Архангели да снизходят над всички нас! Честит Гергьовден!

Честит празник! Честито ни новото достояние на Светата Православна църква - този възстановен храм и този възстановен център на духовния живот в Пловдивска епархия.

Бог да пази град Пловдив!

Бог да пази България!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай