Свещеници влизат в столичните болници

Целта е духовно да бъдат подкрепени боледуващите хора и техните лекари

Свещеници влизат в столичните болници | StandartNews.com

Столични свещеници влизат в болниците от днес, 21 декември. Това се случва по инициатива и с благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, съобщиха от Софийската Митрополия.

Духовниците ще помажат с осветен елей и ще поръсят със светена вода всички пациенти на болниците, както заразени с коронавирусна инфекция, така и общоболедуващите.

Посещението им в лечебните заведения се реализира от отдел "Милосърдие и благотворителност" при Софийска митрополия. Целта е духовно да бъдат подкрепени боледуващите хора и техните лекари, медицински сестри и обслужващ персонал. Това ще се осъществи от 30 софийски свещеници, които вече се преборили вируса.

По този повод в митрополитската катедрала "Св. Неделя", Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит освети със светена вода елей и 6 000 иконички, с образа на приближаващия празник Рождество Христово. На освещаването присъстваха и свещениците, които ще посещават болниците. За духовно ободрение ще бъдат раздадени и голям брой джобно издание на Евангелието.

Програмата на посещенията предвижда те да бъдат в периодите от 20-23 декември 2020 г., както и в дните от 5-7 януари 2021 г.

Духовниците посетиха Военномедицинска академия, съобщиха и от ВМА. Специално за целта от Гигинския манастир Св. Св. Козма и Дамян бяха изнесени мощите на светите лечители Козма и Дамян и Св. вмчк Пантелеймон, с които бяха благословени медици и пациенти.

„Благодарим ви, че се грижите за душите на нашите пациенти. В тези трудни моменти човек има нужда от всякакъв вид подкрепа. А вашата е такава, каквато ние не винаги можем да им дадем. Благодарим на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български за тази инициатива, чрез която изказвате своята съпричастност със страданията на българския народ и опора за нашите медици, че не са сами в тази битка"

Това заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Вие идвате в навечерието на пристигането на ваксините. От контактите ми с нашите духовници знам, че винаги сте подкрепяли науката и нейния прогрес. Така че, с вярата и с науката, ние ще се справим! Дай Боже! Амин!", добави още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай