"Св. Ал. Невски" отбелязва летния си храмов празник

Празничната литургия е от 9.30 часа и ще бъде отслужена от Мелнишкия епископ Герасим

"Св. Ал. Невски" отбелязва летния си храмов празник | StandartNews.com

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" отбелязва летния си храмов празник, съобщиха от Българската патриаршия.

Празничната литургия е от 9.30 часа и ще бъде отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод на Българска православна църква, и от предстоятел на църковното настоятелство на катедралата.

От БПЦ приканват благочестивите православни християни да вземат молитвено участие в тържеството на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Свети Александър Невски е роден през 1220 година. Живял е по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

Преди години, при посещение в Москва на църковна делегация, водена от българския патриарх Максим, беше получен безценен дар - частица от мощите на Свети княз Александър Невски. Великият руски княз се е прославил като смел защитник на православната вяра и на своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си е пожелал да приеме монашеството. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра, където извършват много чудеса.

На 18 октомври 1998 г., след Светата литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай