Студенти скочиха заради изгонен професор

Обявиха се в защита на Михаил Мирчев

Студенти скочиха заради изгонен професор | StandartNews.com

Група студенти излязоха на протест пред сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в 18,30 ч. заради прекратяването на договора на проф. Михаил Мирчев.

"Лични познанства с проф. Мирчев нямам, нямам и контакти, но лекциите му са публични и всеки може да ги гледа, да си изгради мнение за това какво преподава и дали то наистина съдържа псевдонаучни факти", каза в предаването "Преди всички" студентът Румен Попов.

"Не става дума изобщо за личността на проф. Мирчев или за неговите лични убеждения и възгледи, това е важно да се уточни, тук става дума за прецедент, едно широко тълкувание на етичния кодекс, който може да се използва и срещу други преподаватели в бъдеще и срещу студенти заради техни акции, убеждения и или пък позоваване на някакви факти, които чути отстрани или извадени от контекст звучат неприятно в нашата политически коректна страна".

Според Румен Попов причината, поради която излизат на протест е, че етичната комисия, ректорът са взели решение под голям обществен натиск, защото случаят беше раздухан по медиите в момент, в който Софийският университет се изкачва в класации в топ 50 на университетите в Източна Европа и съответно казусът можеше да прерасне в голям скандал, който да навреди на авторитета на университета.

"Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните, либерални ценности, в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, кажете ми това какво общо има с казуса. От това си личи, че решението, което е взето е взето под натиск, за да се запази политкоректната ситуация", подчерта Румен Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай