Студено и дъждовно време в четвъртък, на места се чакат градушки

Максималните температури ще бъдат от 10°-13° в западните райони до 20°-22° в източните, в София 11°-12°

Студено и дъждовно време в четвъртък, на места се чакат градушки | StandartNews.com

Времето днес ще бъде предимно облачно, в по-голямата част от страната с валежи от дъжд. На места в следобедните часове ще има гръмотевици и условия за градушки. Главно в планинските райони валежите ще са значителни по количество. Ще духа умерен северозападен вятър. В Източна България вятърът ще бъде от юг-югозапад, по Черноморието от югоизток, но до вечерта също ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще бъдат от 10°-13° в западните райони до 20°-22° в източните, в София 11°-12°. Вечерта от запад-северозапад валежите ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва и да намалява.

В планините ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. По-значителни ще са валежите в центалните райони на Стара планина. Над 2000 m дъждът ще преминава в сняг. Ще духа умерен, по най-високите части – силен югозападен вятър, който постепенно през деня ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 m ще бъде около 9°, на 2000 m – около 3°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно. На места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са от 16° по северното крайбрежие до 21° по южното. Температурата на морската вода е около 13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

През нощта срещу петък валежите ще спират, най-късно, едва към сутринта и в източните райони. В петък облачността ще се разкъса и бързо ще намалее и времето в цялата страна ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони ще се развие купеста облачност, не са изключени изолирани краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб, от изток. Минималните температури ще са между 3° и 8°, по-ниски във високите полета в Западна България, където има и вероятност за слана. Максималните ще са между 15° и 20°. През почивните дни ще бъде предимно слънчево, вероятността за валежи намалява. Температурите ще се повишат и в неделя максималните ще са между 20° и 25°. В понеделник вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили. Над Източна България облачността ще е предимно значителна, ще има и валежи, повече по количество - в югоизточните райони. Над Западна България ще преобладава слънчево време. През първите дни от следващата седмица вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще се усили. В източната половина от страната ще бъде облачно, ще има и валежи, придружени с гръмотевици. В западните райони ще има повече слънчеви часове, а вероятността за краткотрайни следобедни валежи е по-малка. Температурите ще се задържат близки до обичайните за края на април. В сряда ще преобладава слънчево време с развитие на купеста облачност след обяд над планините, където има по-голяма вероятност да превали и прегърми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай