Стряскаща оценка за България. От къде ни извадиха

Според нова класация на ООН

Стряскаща оценка за България. От къде ни извадиха | StandartNews.com

България е различна страна от всички останали в ЕС и всички цифри и изследвания показват това. 

Макар и в изключително благоприятни условия страната ни не успява да направи съществен напредък и се движи теглена от инерцията на другите, но все така изоставаща и гледаща назад във времето. 

България изпадна от групата на най-високо развитите държави в света според публикуваната в четвъртък класация на ООН.

Слизайки с четири места надолу, България вече е изпреварена от страни като Сърбия, Черна гора и Грузия и е единствената държава от ЕС, която не намира място сред най-високо развитите държави в света,

Индексът на човешкото развитие на ООН, който се проследява от 1990 г., за да се измерят и други характеристики на благосъстоянието, освен икономическия растеж взема предвид фактори като продължителност на живота, достъпа до образование и личните доходи като измерител на качеството на живот.

Според тазгодишната класация, която представя ситуацията през 2021 г., България е на 68 място в света и втора в групата на "високо развити държави", която е водена от Албания. България изпреварва в нея Гренада, Барбадос и Антигуа и е в една компания с Украйна (77), Северна Македония (78), Китай (79), Бразилия (89) и др.

Данните, които ООН отчита в класацията за България, са продължителност на живота при раждане - 71.8 години, 13.8 години, прекарани средно в образование, и среден личен доход 23 071 долара годишно.

За сравнение - Швейцария, която тази година изпреварва Норвегия и е първа в Индекса на човешкото развитие, очакваната продължителност на живота е 84 години, времето, прекарано в обучение, е средно 16.5 години, а средният доход - 66 хил. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай