Стръвници вилнеят в Смолянско, ядат добитъка, чупят кошери

Директорът на Южноцентралното държавно предприятие разкри колко са нападенията

Стръвници вилнеят в Смолянско, ядат добитъка, чупят кошери | StandartNews.com

Общо 199 са нападенията от кафява мечка, регистрирани на територията на област Смолян през 2022 г., посочи пред БТА инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие.  Пет разрешения за отстрел на проблемни мечки са издадени през миналата година. От тях са изпълнени две на стръвници, нападащи край Смилян и Триград.

62 от нападенията са на територията на Държавното горско стопанство в Славейно. В района на ДГС – Триград набезите на стръвници са 44, а за ДГС – Смилян – 42. Проблемна мечка в пределите на стопанството в Смилян бе отстреляна в района на с. Черешово през юли. Разрешението за нейния лов бе издадено след десетки нападения над пчелини и стада край селата Смилян, Арда, Могилица и др.

Кафявата мечка е защитен вид в България и отстрел на единични екземпляри може да се разреши от министъра на земеделието. Трябва обаче да бъдат доказани системни нападения над животни и селскостопанска продукция, както и риск за хората от поведението на агресивни екземпляри, уточняват от ЮЦДП, пише "Марица".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай