Стресът ни сбръчква

Свръхдозата кортизол убива кожата и обърква сърцето

Стресът ни сбръчква | StandartNews.com

Бостън. Стресът убива кожата. Това показват резултатите от проучване на д-р Махди Акбърдех от Бостънския университет в САЩ. Те бяха представени на 4-ия международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум. На него имаше лектори от 30 държави, сред които и България.

Стресът е един от най-големите бичове за красотата и младостта. Това показват не само житейските ни наблюдения, но и научните изследвания на Бостънския университет.
Появата на бръчки е едно от преките следствия на влиянието на стреса върху кожата, казва д-р Махди Акбърдех. Причината за това са нервните команди, които получаваме в стресови ситуации да свиваме мускулите на лицето си. Така се получават и първите нежелани линии около устата и очите. Освен това в моменти на стрес човек е склонен да употребява повече алкохол и цигари, за да се успокои. Точно тези токсични вещества обаче са основен източник на свободни радикали в организма ни, които водят до остаряването му, обяснява д-р Акбърдех.

Друга основна причина за повяхването на кожата при стреса е повишеното освобождаване на кортизол. Това е хормон, който се произвежда от надбъбречната жлеза в случаи на стрес. Той е много важен, тъй като регулира кръвното налягане, функциите на сърдечно-съдовата система, протеина, въглехидратите и мазнините в тялото. Недостигът или излишъкът от този хормон обаче може да доведе до сериозни проблеми в тялото. При свръхпроизводството му в условия на стрeс той засяга катаболизма на лицевите мускули, както и синтеза на простагландини. Повишаването на нивата им разрушават капилярите на кожата, което пък намалява притока на кислород, обяснява д-р Акбърдех. Повишеният кортизол оказва влияние и върху дължината на теломерите - краищата на хромозомите, а това намалява плътността на клетките в кожата. Стресът е пряко свързан и с появата на заболявания като псориазиса, екземите и албинизма, казва още д-р Акбърдех.

Повишеният кортизол води и до увеличение на възпаленията в организма, до отслабване на имунитета и до унищожаване или намаляване на функциите на клетките. Например нивата на серотонина и допамина стигат до тези, които са характерни за депресивни състояния. Въпреки че връзката между остаряването и стреса все още не е напълно изяснена, учените вече имат рецепта за намаляването на пораженията му.

Ако човек не успее лесно да се пребори с хроничното безпокойство, той може да промени навиците си. Добре е да наблегне на храни, които имат противовъзпалителен ефект като гъбите, маслините, рибата, орехите, канелата, джинджъра, съветва д-р Акбърдех. Освен това е хубаво да се приемат до 1750 калории на ден вместо 2100 или 2500. След съвет с лекар човек може да ползва и хормонотерапия. Междувременно учените обещават, че ще продължат да работят върху хапчета чудо, които да ни държат по-дълго млади, красиви и щастливи.

 500 лекари учиха в Словения

Над 500 лекари от 20 страни участваха в Четвъртия международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ). Той се проведе в Словения. Всички участници получиха европейски сертификати с 15 кредитни точки. Президентът на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов връчи наградата за Лекар на Югоизточна Европа на вицепрезидента на организацията проф. Павел Поредош. Той е дългогодишен председател на Словенската медицинска асоциация и има научен принос в областта на кардиологията. Награда за цялостен научен принос получи проф. Гоце Спасовски от Македония, научен секретар на конгреса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай