StrEAT Fest събра близо 15 000 души за ден

Женския пазар е най-старият и голям централен пазар в София

StrEAT Fest събра близо 15 000 души за ден | StandartNews.com

За трета поредна година „Бакхус StrEAT Fest“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД организират фестивала на Женския пазар. За целта реновираната част на Женския пазар е разделена на няколко зони, в които гостите могат да опитат висококачествени продукти, селектирани от „Бакхус“ – „Ресторанти“, „Напитки“, „Сладко и солено“, „Фермери“, „Производители“. В тях посетителите на фестивала опитаха разнообразни храни, приготвени на място от едни от най-добрите ресторанти в момента, които са адаптирали своето меню за улицата и предлагат на посетителите типични ястия от различни национални кухни. Също така занаятчийски вина, крафт бири, коктейли, сладкиши, джелато, специално кафе, селекция от продукти на български производители и фермери. За децата имаше специален детски кът, а новата джаз банда SoulBmoll свири на живо до обяд и на двата фестивални дни. След обяд за настроението се грижеха три DJ къта, организирани от клуб „Терминал 1“.

„Тази година имаме 60 изложители, което е повече от миналата година. Толкова много хора, които ядат на улицата през двата фестивални дни, е най-сигурният знак за нивото на кулинарна култура и посветеност на софиянци и гости на столицата. Това е и най-добрият ориентир за местните гастро традиции“, споделят организаторите на феста.

Женския пазар е най-старият и голям централен пазар в София. Място с дух и история, днес пазарът привлича чужденци и много млади хора заради екзотичната атмосфера в центъра на града, ароматните мултикултурни спирки за храна, плодове и зеленчуци, скрити места и уникални магазинчета, местни и чуждоземски продукти, които могат да се открият само на това място. Част от концепцията на „Бакхус StrEAT Fest“ е именно да промотира региона като място за социални контакти и преживявания и да даде начало на повече кулинарни фестивали от такъв тип.

В почти всяка европейска страна всеки уикенд човек може да посети различни пазари, които са домакини на подобни фестивали на уличната храна, където търговското пространство се превръща в празник от изобилие на храна, напитки и атмосфера.

„В България имаме пазари, но нямаме подобна пазарна култура. Искаме да превърнем преживяването „на пазар“ в съвсем ново усещане. Целта е това събитие да се случва все по-често и да даваме пример и за други подобни изяви. Търсенето е голямо и има смисъл да се развиваме в тази посока и да представяме все по-разнообразно гастро изживяване“, разказва Джиджи Лагадинова, главен редактор на „Бакхус“.

„Наша основна задача е заедно със Столична община да развиваме политиката за модернизация и облагородяване на пазарните пространства, а формати като „Бакхус StrEAT Fest“ и други културни и социални мероприятия спомагат изключително много за това. Целта ни е да създаваме условия за подобряване на градската среда на Женския пазар, защото пазарите не са само място за търговия, а социални пространства за контакти и преживявания, каквото е удоволствието от подобен празник на уличната гурме храна“, казва Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай