Страх от българизация

Страх от българизация  | StandartNews.com

В предаването "Общество - час Mega" заместник-председателят на парламента Алексис Митропулос говори за българизацията на гръцкото общество Гърция изглежда е последният съветски режим, който ще рухне в Европа. От доста години посочваме, че Гърция има много по-висок стандарт от това, което съответства на конкурентоспособността на икономиката й. От гледна точка на нейния Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението Гърция е сред 40-те най-богати страни, а според нейната конкурентоспособност - на 80-то място.

Гръцкото общество вместо да подобри конкурентоспособността, за да запази колкото е възможно по-голяма част от високия си стандарт, последва демагозите политици, които обещаваха продължаване на благоденствието със заеми.

Връх в награждаването на демагозите е Алексис Ципрас, в чиито ръце се случи да се озове страната.

Гърция и гърците бяха очаровани от чистия националпопулизъм и псевдосоциализъм на просперитета без конкурентна работа и свободен пазар. Всеки път, когато през последните години посочвах опасността от българизация на гръцкото общество, бивах подиграван и обвиняван, че всявам страх. В класацията за доход на глава от населението България се намира на 78-о място, а Гърция - на 38-о (данни от 2014). А в класацията за конкурентоспособността България заема 54-а позиция, а Гърция - 81-а.
В България средната заплата е 350 евро, а средната пенсия - 120 евро.

Времето за получаване на сметката за мястото, което ще заеме гръцката икономика, започна да тече вече официално след затварянето на банките в понеделник, 29 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай