Столетница от Звънарци отпразнува подобаващо вековен юбилей в Кубрат

100-годишен юбилей отпразнува баба Пена Петкова, родена в с. Старо село, Тутраканско

Столетница от Звънарци отпразнува подобаващо вековен юбилей в Кубрат | StandartNews.com
  • 100-годишен юбилей отпразнува баба Пена Петкова, родена в с. Старо село, Тутраканско, но живяла през по-голямата част от живота си в кубратското село Звънарци.

Рожденичката получи цветя, шоколадова торта и поздравителен адрес от името на Кмета на Община Кубрат Алкин Неби.

"Уважаема г-жо Петкова! Поднасям своите най-сърдечни поздравления по повод 100-годишния Ви юбилей! Малко са тези, които имат възможността да преминат през изпитанията на цял един век. Радостен съм, че имам възможността да изразя почитанията си към човек с толкова богат жизнен опит. Желая на Вас и на Вашите близки здраве и спокойствие! Бъдете обградена с любов и уважение! Съхранете мъдростта и силата на духа си, за да можете да предавате мъдростта натрупана през годините на подрастващите поколения и обичаните от Вас хора! Честит празник!", казва в поздравления адрес кметът Алкин Неби.

Баба Пена бе поздравена лично и от завеждащият отдел "ПКСДТО" към Община Кубрат Здравко Вутов. Трицифреният юбилей баба Пена посрещна в компанията на двете си деца и първородния внук. За живота на столетницата разказаха децата й Кина и Христо.

"Заедно със семейството си много млада се премества в село Звънарци. Едва 10-годишна остава без баща. Заедно с майка си и двете си сестри се устройват в Кубратско и заедно помагали при отглеждането на други деца, предимно на съседи. На 18 години създава семейство, като аз съм първото й дете, роден през 1941 година и с 19 години по-малък от майка ми. Цял живот се е занимавала със земеделие по къра и с тежка работа по Трудово кооперативните земеделски стопанства. Спомням си как ореше с кравите самичка, а след след нея вървяха коне, които нерядко се случваше да я настъпват, тъй като са по-бързи от кравичките. Даже си спомням като дете как се качвах да подавам снопи, а тя все гледаше да не падна в коша", разказва синът й Христо.

Столетницата благодари за милия жест, споделяйки пред гостите, че движението е живот, а честния труд - благородство и добродетел. Въпреки многото години, жената продължава да се радва на "белия свят" и не се предава. Съветва младите да градят живота си с честност и труд, а също и да пазят семействата си, защото са всичко.

Освен на двете си деца баба Пенка, както я наричат близки и приятели, се радва също на четирима внуци и на шест правнуци. Близки и приятели пожелаха на столетницата много здраве и семейна топлина. Всички си пожелаха да празнуват и 110-годишната й възраст. В края на срещата юбилярката духна свещичките на тортата с трицифрения знак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай