Събота,

Стела Кириакиду: Всички ваксини в България са безопасни

От: Агенция Стандарт -
Стела Кириакиду: Всички ваксини в България са безопасни
A
A
A

Фото БГНЕС

Ваксинационна кампания ще насърчава българите да се имунизират срещу COVID-19. Това стана ясно на брифинг след срещата между здравния министър д-р Стойчо Кацаров и европейския комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

"Каква по-силна кампания от това, че става дума за живота ти. Какъв по-силен стимул можеш да имаш да се ваксинираш от това, че предпазваш себе си и близките си хора", заяви още д-р Кацаров, предава "Дарик".

Ще бъде организирана и информационна кампания, която да даде яснота за броя на българите, които са се срещнали с COVID-19 досега. 

Епидемологичната ситуация в ЕС през последните девет седмици показва намаляване на броя на заразените, заяви еврокомисар Стела Кириакиду.

Около 50% от гражданите на ЕС са получили първа доза от ваксината срещу COVID-19, заяви тя.

„С увеличаването на ваксинацията имаме повод да бъдем оптимисти, но не можем да бъдем доволни. Много внимателно следим ситуацията с различните варианти и знаем, че ваксинираните са защитени“, категорична беше Кириакиду. Тя апелира всички български граждани да се ваксинират. „Всички четири ваксини, които са одобрени в ЕС и се прилагат в България, са безопасни и ефективни. Ваксинирането спасява човешкия живот, намалява хоспитализациите и ни позволяват да се върнем към една нова нормалност, а и да пътуваме“, каза още еврокомисарят.

Обмисля се и създадаването на национален антираков план в България, заяви още Кацаров. 

В рамките на посещението си у нас Кириакиду обсъди плановете за ваксинации с президента Румен Радев и с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Сред основните акценти в разговорите бяха стратегията на Европейския съюз за ваксините, разгръщането на националната кампания за имунизиране срещу COVID-19 и бъдещите действия по предложенията в рамките на съюза.

Кириакиду и Кацаров посетиха мобилния пункт за имунизация срещу COVID-19 на площад „Александър Батенберг“ в София, а след това се срещнаха с ваксинационните екипи на УМБАЛ „Св. Анна“.

"Имахме изключително полезен разговор. Обменихме полезна информация за това какво прави ЕК и какво прави България. Тя пое много конкретни ангажименти да ни помогне в начина, по който да организираме по-добре нашата здравно-информационна кампания и да постигнем по-добри резултати във ваксинацията. Говорихме за създаването и на Национален антираков план, който сме стартирали с моя заместник", коментира Кацаров пред Нова.

"Обменихме полезна информация за това какво прави ЕК и какво прави България. Тя пое много конкретни ангажименти тя да ни помогне в начина по който да организираме по-добре нашата здравно - информационна кампания и как да постигнем по-добри резултати във ваксинацията и как да ползваме опита на ЕК и други държави. Говорихме за създаването и на Национален антираков план, който сме стартирали с моя заместник", посочи Кацаров. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички