Стефановден е! 5 строги забрани

Над 270 000 българи празнуват имен ден днес

Стефановден е! 5 строги забрани | StandartNews.com

Православната църква почита паметта на първия християнски мъченик - Св. Стефан. Традицията повелява на този ден да бъдем с най-близките си хора около трапезата, която задължително трябва да е отрупана с месни ястия и емблематичната за празника баница с месо.  Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастните си роднини.

Над 270 000 българи празнуват имен ден днес. Името Стефан носят повече от 50 000 мъже в България, което го прави сред десетте най-популярни мъжки имена у нас.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. Това е периодът до 6 януари, когато младият бог е роден, но не кръстен. В стари времена хората вярвали, че в този период злите сили са на земята.

Пет основни забрани трябва да се спазват на Стефановден

1. Не се ходи навън през нощта. Който го направи може да стане жертва на караконджули, вампири, върколаци.

2. Седенки и сватби не се правят.

3. Не се изработват мъжки дрехи, за да не бъдат изядени мъжете от вълците.

4. Възрастните не се къпят, защото водата не е кръстена (осветена). Когато трябва да окъпят малко дете, жените в 24-часов срок му изтъкават, ушиват или обличат ризка, за да не се превърне в караконджол.

5. С вярата, че заченатото през тези дни дете ще стане лош човек, ще го залюби змей (змеица) е свързана забраната за полово общуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай