Стефан обучавал Валентин за пилот

Двамата загинаха в самолета край Оризари,45-годишният летец оставя жена и две дъщери

Стефан обучавал Валентин за пилот | StandartNews.com

ФОТО: бТВ, Трафик нюз

  • Двамата загинаха в самолета край Оризари,45-годишният летец оставя жена и две дъщери
  • Повреда в крилото е причина за трагедията

Повреда в крилото е най-вероятната причина за падането на самолета край стадиона в пловдивското село Оризари вчера.  На място загинаха 45-годишният пилот Стефан Василски от Пловдив и 18-годишният Валентин Аламански от Чирпан. Двамата трябвало да изпълнят демонстрационен полет преди началото на състезание по дронове, в памет на починал наскоро член на пловдивския клуб по авиомоделизъм.

ВИЖ ОЩЕ: Разбилият се самолет бил част от шоу с дронове

Самолетът им излетял около 10 часа в събота от малко частно летище край Белозем. Заходил над стадиона в Оризари, където по-късно трябвало да се проведе състезанието с дронове. Наградата пък била 15-минутен полет със злополучния самолет. Машината обаче пада и се забива в коритото на река Марица.

Крилото буквално се е пречупило във въздуха, съобщи областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Откъсването на крилото е причината да се стигне до тези трагични обстоятелства, коментира и шефът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков. „Аз лично видях как се откачи крилото и падна, в следващия момент самолетът загуби височина и падна зад дърветата", разказа Пенка Гарабетова от "Модел-клуб Пловдив" пред „Трафик нюз”.

Стефан Василски от Пловдив е любител пилот с огромен опит. Самолетът е негов - сглобен от него, летял е без проблем 7 години. Имал авиоклуб в Белозем, разказват негови близки. Бил е инструктор и е обучавал десетки пилоти. След тях е бил и тийнейджърът Валентин, който се обучавал за пилот. Младежът бил запален по авиомоделизъм и член на любителски авиоклуб. Двамата били приятели. Имат много общи снимки във „Фейсбук”. Преди десет дни са били на авиоизложение в Германия.

45-годишният Стефан Василски оставя съпруга и две дъщери. Една завършила гимназия миналата година.

Днес на мястото на инцидента тече втори на машината. Разследването, поето от Националната следствена служба, продължава. В ранния следобед вчера в частната база, откъдето е излетял самолетът, влязоха следователите. Те иззеха документация. Проверяват дали машината е минала технически прегледи и дали е била ли е проверена преди да излети. Ще се проверяват и документите на летищната площадка в Белозем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай