Стара Европа е гроги, злото е вътре в нея

Стара Европа е гроги, злото е вътре в нея  | StandartNews.com

Калоян Методиев, epicenter.bg

Ситуацията с поредните атентати във Франция не е изненада. За нея пише от много време в интернет. Нещата са прогнозирани, анализирани, очаквани. Това не е краят, а само стъпка от една злокобна верига, която продължава да се увива около тялото на Европа. Сплавта, от която е направена, се нарича ислямски фундаментализъм, радикализъм, мултикултурализъм, глобализъм, универсализъм, либерален фанатизъм, политическа коректност, толерантност. Редно е вината да се подели между тези, които извършват престъпленията, и тези, които създават условията това да се случи. Иначе не би било справедливо.

Бързите изводи, които могат да бъдат направени часове след началото на поредната парижка трагедия, са в няколко посоки. Първо, системата на сигурност на третата страна в ЕС - Франция, е безполезна. Съдбата на столицата й има символно значение. Градът заема ключово място в европейската конструкция. Французите доказано не го контролират. Второ, политическите елити в Западна Европа са неадекватни и неспособни да управляват в новите условия, в които навлезе светът и Европа. Трето, здравият разум, политическа отговорност и зрялост се намират в източната част на съюза.

Следствията от поредния терористичен акт ще са малко лозунги за солидарност, клишета на бюрократите за ценности, лъжите за свобода. Париж ще се гетоизира все повече, а и няма как да бъде иначе, защото в следващите месеци го чака поредната вълна от напускащо го коренно население, което бяга да се крие из провинциалните селца. Ще се затегнат малко мерките за сигурност, ще сръчкат разузнаването, ще назначат нова порция хора от малцинствата в полицията и армията, ще пълнят университети и медии с либерални мантри. Толкова. Стара Европа в момента няма сили да действа. Не и с този политически елит. Само преди месец президенти и премиери, хванати театрално под ръка, маршируваха по парижките улици, за да покажат съпричастност към Шарли Ебдо. Маршируващите нито разбраха, нито противодействаха на ситуацията. В историята, която се случва, сами те вече са история.

Други ни учат, че решаването на проблема минава през унищожаването на "Ислямска държава" и урегулирането на Сирийската криза. Ами Либия, Афганистан, Тунис, Алжир, Нигерия, Еритрея, Судан. Но още по-важното е какво се случва в Париж, Марсилия, Лион, Ротердам, Берлин, Лондон, Малмьо. "Ислямска държава" има френски, британски, немски паспорти. Тя е западноевропейски феномен. Проблемът е вътрешен, а не външен. И милион глави да се заровят в пясъка, истината си стои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай