Станишев дръпна килимчето на Орешарски

Станишев дръпна килимчето на Орешарски | StandartNews.com

Три сценария са на дневен ред след евровота - пренареждане, нов кабинет или оставка

Бойко Борисов спечели убедително и доби самочувствие да поиска парламентарният шеф Михаил Миков да му върне кафеварката. Лидерът на БСП Сергей Станишев удържа обещанието си да "изрови земята". ДПС замезва с бяло сладко след кафето в Кърджали и дава озадачаващи нишани. Николай Бареков се къпе в звездна слава, обичайна за изгряващите кандидат-месии. Волен Сидеров остана "под масата", а фронтът на неговия някогашен съученик Валери Симеонов не успя да превземе опразнената националистическата ниша. Традиционната десница в лицето на Реформаторския блок възкръсна от мъртвите.

Политическото земетресение

може да разтресе най-силно изпълнителната власт

Премиерът Пламен Орешарски вероятно е очаквал вотът да стане опора за бъдещите му действия. Вместо това партията мандатоносител отнесе здрав шамар, което поставя под въпрос както разпределението на квотите между БСП и ДПС в правителството, така и легитимността на управление изобщо. Лютви Местан посочи, че очаква от "Позитано" 20 да стане инициатор на действия по отчитане на загубата и преразглеждане на основите, върху които стъпва съюзът им. Покрай сигурната смяна на екологичния министър Искра Михайлова, която заминава за Брюксел, движението ще се опита да направи и прекрояване на кабинета в унисон с вота на избирателите.

Вторият възможен сценарий е ДПС да прецени, че екипът на Орешарски не се справя добре, а партньорите им от "Позитано" 20 са твърде слаби, да разтури коалицията и да опита да състави ново управление с ГЕРБ в рамките на 42-ото Народно събрание. Този план се върти в главите на множество конспиролози, но е слабо вероятен предвид многократните клетви на Борисов, че няма да допусне друго правителство в рамките на настоящия парламент. За да осъществи тази цел, партията на Местан ще бъде принудена да изпълни сложен и немного красив пирует - да се откопчи от обятията на червената партия и веднага се хвърли в прегръдките на Борисов. Един развод и нова сватба в рамките на няколко дни едва ли ще грабне и романтичната публика.

Голямото изоставане на БСП спрямо ГЕРБ засили вероятността от сбъдване на третия сценарий - бързи предсрочни избори.

Водещи соцдепутати вече подсказват възможността

"Позитано" 20 само да инициира оставката

на правителството и разпускането на парламента. Новият играч Николай Бареков също натиска за бърз вот, виждайки предимствата на прилива на доверие към ББЦ. Не е изключено и антиправителствените протести да бъдат възобновени по някое време. Очакваният отговор на властта - основен ремонт на правителството и нова програма, едва ли ще успеят да отклонят радикалните настроения, избуели на изборите. Все пак единственият фактор, който държи съдбата на Орешарски в ръцете си, е ДПС и без тяхното желание за промени правителството и парламентът могат да кретат още неопределено време.

Голямата въпросителна, която също е определяща за всички възможни размествания, е "Атака". Партията на Сидеров получи слаб резултат, който навежда на мисълта, че при едни парламентарни избори ще бъдат изхвърлени от играта. Затова и националистите са последните, които биха желали да падне кабинетът и да се върви към избори. Сидеров вероятно със зъби и нокти ще отстоява полезността и ефективността на сегашното управление, друг е въпросът доколко Орешарски точно сега има нужда от подобен "гарант". След евровота премиерът трябва като нестинарка да играе бос по нажежени въглени, без от него да зависи нещо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай