Стана ясна руската къртица в ГДБОП. Кой е Караколев?

Той изнасял данни за разследвания, които касаели руски фирми

Стана ясна руската къртица в ГДБОП. Кой е Караколев? | StandartNews.com

Антимафиот от ГДБОП беше арестуван по подозрение, че шпионира за Русия. Георги Караколев от отдел „Международни проекти и анализи“ бил спипан вчера на работното му място, съобщава "Телеграф".

Проверява се и агент на ДАНС, за когото има подозрение, че е работил в комбина със спецполицая. „Акцията е резултат на съвместни действия между ДАНС, ГДБОП, Софийската градска прокуратура и Дирекция „Вътрешна сигурност”.

За съжаление, става въпрос за служител на МВР, по-конкретно на ГДБОП, който е наблюдаван и контролиран. Подозира се шпионаж в полза на Русия”, потвърди и главният секретар на МВР Живко Коцев.

По оперативни данни Караколев изнасял най-вече данни за разследвания, които касаели руски фирми, които опитвали да заобиколят санкциите. Живко Коцев уточни, че антимафиотът е бил следен месеци наред, преди да се пристъпи към задържането му.

Спецполицаи споделиха неофициално, че Караколев бил любител на питиетата с по-висок градус. Щом пиел няколко, обичал да пее руски песни на висок глас и да разказва стари истории от младостта си.

Не е ясно дали е арестуван и агентът от родното ФБР. По време на обиските в дома на Георги Караколев са иззети компютърни конфигурации, мобилни устройства. От прокуратурата издадоха, че ще се проверява по какъв начин той е изнасял данните и как ги е предоставял на бившия руски дипломат на Москва у нас, който е бил обявен за персона нон грата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай