Средната заплата у нас расте. Няма да повярвате в кои професии

Любопитна данни от Националната статистика

Средната заплата у нас расте. Няма да повярвате в кои професии | StandartNews.com

Средната работна заплата у нас расте въпреки пандемията и последвалата от нея икономическа криза. При това увеличението е в тежко засегнати браншове като хотелиерството и ресторантьорството, където в същото време обаче средните възнаграждения като цяло са най-ниски.

През второто тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата е 1525 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на тази година с 4,3 на 100, съобщиха от Националния статистически институт.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са в сферата на „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 30,5 на сто, "Култура, спорт и развлечения" - с 22.8 на сто и "Селско, горско и рибно стопанство" - с 9.5 на сто. Намаление на заплатите с 1.3 на сто е регистрирано при операциите с недвижими имоти.

През второто тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата нарасна с 14,1 на сто спрямо второто тримесечие на 2020 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 44,7 на сто, "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 31,1 на сто и "Култура, спорт и развлечения" - с 25,2 на сто.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на т.г. са в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 3 709 лева, "Финансови и застрахователни дейности" - 2 368 лева и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 2 233 лева.

Най-нископлатени са били наетите в икономическите дейности: "Хотелиерство и ресторантьорство" - 936 лева, "Други дейности" - 996 лева, "Селско, горско и рибно стопанство" - 1 077 лева. Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2021 г. в обществения сектор нараства с 19.5 на сто, а в частния - с 12.3 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай