Спортът вече е мениджмънт с европейски стандарти, а не просто борса

320% ръст на финансиране на спортната подготовка постигна в управлението си проф. Мариана Георгиева

Спортът вече е мениджмънт с европейски стандарти, а не просто борса | StandartNews.com

Интервю с министъра на младежта и спорта в кабинета "Орешарски" Мариана Георгиева

- Госпожо Георгиева, каква е равносметката ви за годината, в която бяхте министър на младежта и спорта?

- Направихме най-доброто, което бе възможно за времето, което имахме. Увеличихме парите за спорт с над 8% и въведохме категоризация на спортовете по европейски стандарти. Предишното управление е финансирало 100 дни годишно подготовка на спортистите за индивидуални спортове по 70 лв. и 60 дни годишно по 70 лв. за колективни спортове, а ние сключихме веднага през януари годишни договори за 220 дни подготовка по 80 лв. За всички спортове - 320% ръст на финансиране на подготовката на елитните спортисти с индивидуални договори по формуляри на МОК. Облекчихме федерациите при прилагане на Закона за обществените поръчки по отношение на дейности, свързани със спецификата на спортната логистика - поет от мен в първия ден ангажимент пред тях. Не позволих спортът да бъде борса чрез самоцелни и неспирни домакинства, при което на преден план е финансовият индекс на федерациите, а не мениджмънтът им на спорта и спортиста. Например вместо поредните милиони за едно домакинство - ремонт на две държавни спортни училища - в Пловдив и Плевен; вместо милиони за еднодневно домакинство - пари за още подготовка на спортисти. Т.е. отворих черната кутия на спорта и оттам "изпълзяха" търговците в спорта, които "низвергнах", както сами се почувстваха и загубиха равновесието си на мъже съгласно протокола на публичността и обществото. Разбира се, всичко това беше предшествано от промени в нормативната и административната уредба. Може би затова днес, в сравнение с резервите, с които бях посрещната, си тръгвам с оценки от капацитети в спорта и негови звезди с международна и олимпийска слава.

- Какво не успяхте да направите и с какво сте най-горда?

- Не направих онова, което е във възможностите на пълния мандат. Нали никой не може да сведе 4 в 1. А с какво съм горда подсказах по-горе - с оценките на големите в спорта заради грижата за спортистите и с доблестта, с която го правех. За мен беше чест и така ще бъде.

- Какъв съвет бихте дали на следващия спортен министър?

- Пожелавам успех, разбира се. Управлението в спорта е сериозно предизвикателство и изисква неспирна отговорност.

- Вече имате ли по-големи сантименти към българските спортисти, отколкото преди една година? Кой е любимецът ви, поне у нас остана впечатление, че е Григор Димитров?

- Сантименти не е точната дума. Запазвам заслуженото от тях дълбоко уважение и съкровената си благодарност, че бяхме заедно. Ще почитам винаги личното ни познанство.

- Как мислите, какъв реален бюджет би върнал славните години в родния ни спорт?

- Бюджетът, реалният, както казвате, каквито и числа да го съставят и изразяват, не е единствената панацея. Трябва му добро управление, трябва му дисциплина на разходване, трябва разум и сърце на онези, които се срещат на негова територия.

- Смятате ли, че българският спорт трябва да се примири с няколко нулеви години, като парите се насочат към детски и аматьорски спорт, т.е. резултатите ще дойдат след 5-8 години?

- Позволете ми да споделя неразбиране докрай на въпроса. Няма нулева година в живота. Нулев е ефектът на усилието ни за едно или друго. В случая подсказвате за неразривната връзка между възрастите в спорта.

- Ще даде ли резултат според вас индивидуалната подготовка на Станка Златева и Красимир Анев, която вие лично одобрихте и поощрихте?

- Станка Златева взе злато във Финландия - резултатът. И при другите го пожелавам.

- Бихте ли отишли на най-великия мач с участието на българин в професионалния бокс Кубрат Пулев - Владимир Кличко?

- Съпреживяването и подкрепата преди и по време за всеки спортист не зависи от мястото и дистанцията. Кобрата е голям.

- Новата методика, която вашият кабинет направи за финансиране на спортните клубове, успя ли да изчисти докрай "мъртвите души", клубовете без дейност?

- Това сигурно е закономерно. Целта на Програмата за финансово подпомагане на спортните клубове е парите бързо и сигурно да се влагат за спорт. Те са партньори, а не второстепенни разпоредители с бюджетни кредити.

- Как помогна модернизацията на тотализатора на спорта ни? Интернет залаганията увеличиха ли приходите, с какъв процент?

- С принос за онези над 8% ръст на парите за спорт, които съобщих в отговора на първия ви въпрос - вместо 17 - 18% от постъпленията, и вместо 50% - 100% от непотърсените печалби. Интернет залаганията са нововъведение и трябва да мине единица време за оценяването.

- Срещнахте ли опозиция вътре в министерството през тази година? Коя беше градивна и коя беше на лична или политическа основа?

- Не, администрацията е добросъвестен служител съгласно закона. Те са отдадени с компетентността си на младежта и спорта. Личното е ниско измерение, а високата политическа култура и изисканата политическа комуникация е преди всичко за политиците. Държавният служител е деполитизирана категория.

- Това ли е реалната категоризация на спортовете, по която трябва и в бъдеще да се работи?

- Категоризацията е непреодолима политика, защото е европейски и световен модел на управление в спорта. Ние бяхме много-много закъснели. В бъдеще категоризацията трябва още по-последователно да се прилага и прецизира.

- Как може да се реши проблемът с базата на ЦСКА, не говорим само за футболната, а най-вече за бедните спортове на "Червено знаме"?

- Няма бедни спортове. Шлагерни думи на снизхождение не са достойни за силните духом и телом. "Червено знаме" е име на спортни обекти и съоръжения. Те са отскоро собственост на ММС. Защо не са стопанисвани дори на санитарния за целта минимум, е тежък въпрос, чийто отговор мога да предполагам. Ние подходихме законосъобразно и конструктивно едновременно.

- С чувство за хумор ли приемате някои ваши изказвания, които медиите определиха като бисери и останаха в златния фонд на кабинета "Орешарски"?

- Медиите ги наричат бисери, аз - конотация на публичната ми реч на министър вследствие на научната ми работа. А може и наистина да са "позлата" от фонда на кабинета "Орешарски", ако ми позволите закачливост в отговор.

- Какво ви даде и какво ви отне постът спортен министър?

- Не ми е отнето нищо. Сдобих се с още компетентност, с увереност, че мога да нося отговорност, и с кураж, че доблестта пред всички е задължителна. Животът е с гарантиран от времето и диалектиката баланс. Ние сме длъжни с достойнство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай