Събота,

Спасяваме мечките на Украйна

От: Агенция Стандарт -
247
Спасяваме мечките на Украйна
A
A
A

"Имаме капацитет да приемем мечки от Украйна, ако се наложи тяхната евакуация. Никога не бихме изоставили животно в беда."

Това заяви директорът на Парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов. Той направи изричното уточнение, че това ще се случи в краен вариант, ако мечките няма къде другаде да бъдат настанени.

„При подобни операции приоритет е животните да бъдат преместени в съседни държави. Обмисля се кое е най-добре от логистична гледна точка и да се хвърлят възможно по-малко сили. Търси се най-близкото решение, а България е отдалечена от Украйна и транспортирането би било трудно“, внесе яснота Иванов.

От парка за мечки на организацията „Четири лапи“ в Украйна – BEAR SANCTUARY Domazhyr (Ведмежий Притулок Домажир), обявиха, че въпреки настоящия конфликт неговите обитатели са добре. Повечето мечки все още са в хибернация, но някои, като Морис например, се пробуждат и започват да са по-активни. „Искаме да ви кажем огромно „Благодаря!“ за подкрепата. През последните няколко дни колегите ни на място получават стотици загрижени съобщения и мили думи от цял свят. Това значи много за целия ни международен екип“, добавиха от организацията

Мечките в Белица се радват на спокойствие без посетители

Иванов добави, че е логично някои животни да са стресирани от войната и да са сложили край на зимния си сън. „Капацитетът на нашия парк е нещо условно и варира, тъй като зависи от много фактори, като събуждането на мечките през пролетта например. Но винаги сме готови да реагираме, ако се наложи спасяване на мечка“, добави директорът на парка в Белица. В момента зеленото пространство е затворено за посетители, за да бъде осигурено нужното спокойствие на хищниците. Паркът ще отвори врати отново на 1 април тази година.

Безплатна помощ за животни на бежанци

Войната в Украйна до момента принуди близо милион души да напуснат домовете си и да търсят убежище в съседни държави. Този военен конфликт обаче не засегна само хората, но и техните домашни любимци, както и огромен брой диви, селскостопански и бездомни животни в цялата страна.

„През последните няколко дни „Четири лапи“ заедно с местни партньорски организации полагат усилия и грижи за бягащите със своите домашни любимци украински бежанци, търсещи защита в съседни страни. Украински граждани, които вече са влезли на територията на България, могат да посетят клиниката на „Четири лапи“ в Банкя, където безвъзмездно да получат за своите домашни любимци необходимите идентификация, ваксинация или кастрация.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички