Спасяваме мечките на Украйна

Това ще се случи в краен вариант, заяви директорът на Парка за танцуващи мечки в Белица

Спасяваме мечките на Украйна | StandartNews.com

"Имаме капацитет да приемем мечки от Украйна, ако се наложи тяхната евакуация. Никога не бихме изоставили животно в беда."

Това заяви директорът на Парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов. Той направи изричното уточнение, че това ще се случи в краен вариант, ако мечките няма къде другаде да бъдат настанени.

„При подобни операции приоритет е животните да бъдат преместени в съседни държави. Обмисля се кое е най-добре от логистична гледна точка и да се хвърлят възможно по-малко сили. Търси се най-близкото решение, а България е отдалечена от Украйна и транспортирането би било трудно“, внесе яснота Иванов.

От парка за мечки на организацията „Четири лапи“ в Украйна – BEAR SANCTUARY Domazhyr (Ведмежий Притулок Домажир), обявиха, че въпреки настоящия конфликт неговите обитатели са добре. Повечето мечки все още са в хибернация, но някои, като Морис например, се пробуждат и започват да са по-активни. „Искаме да ви кажем огромно „Благодаря!“ за подкрепата. През последните няколко дни колегите ни на място получават стотици загрижени съобщения и мили думи от цял свят. Това значи много за целия ни международен екип“, добавиха от организацията

Мечките в Белица се радват на спокойствие без посетители

Иванов добави, че е логично някои животни да са стресирани от войната и да са сложили край на зимния си сън. „Капацитетът на нашия парк е нещо условно и варира, тъй като зависи от много фактори, като събуждането на мечките през пролетта например. Но винаги сме готови да реагираме, ако се наложи спасяване на мечка“, добави директорът на парка в Белица. В момента зеленото пространство е затворено за посетители, за да бъде осигурено нужното спокойствие на хищниците. Паркът ще отвори врати отново на 1 април тази година.

Безплатна помощ за животни на бежанци

Войната в Украйна до момента принуди близо милион души да напуснат домовете си и да търсят убежище в съседни държави. Този военен конфликт обаче не засегна само хората, но и техните домашни любимци, както и огромен брой диви, селскостопански и бездомни животни в цялата страна.

„През последните няколко дни „Четири лапи“ заедно с местни партньорски организации полагат усилия и грижи за бягащите със своите домашни любимци украински бежанци, търсещи защита в съседни страни. Украински граждани, които вече са влезли на територията на България, могат да посетят клиниката на „Четири лапи“ в Банкя, където безвъзмездно да получат за своите домашни любимци необходимите идентификация, ваксинация или кастрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай