Соларни пътища могат да захранват с ток цяла Америка

Соларни пътища могат да захранват с ток цяла Америка | StandartNews.com

Соларно покритие за пътища, способно да захрани с чисто електричество целите Съединени американски щати, разработи малката американска компания Solar Roadways. Прототипът вече е инсталиран на един паркинг, а изобретателите събират финансиране за доразвиване на дизайна, за да го прилагат в различни условия, съобщава сайтът iflscience.com. 

Шестоъгълните стъклени соларни панели са оборудвани с LED лампички, които могат да служат за нощно осветление и пътни знаци, както и с топлинни елементи, които да разтапят сняг и лед в зимни условия. Те могат да се инсталират върху различни повърхности като шосета, паркинги и детски площадки.

Произведеният ток може да захранва околните сгради, а изобретателите са изчислили, че ако се включат всички пътища на САЩ, ще бъдат покрити всички нужди от електроенергия на страната в троен размер. Възможностите включват и зареждане на електромобили от соларната енергия, а в бъдеще това може да става дори и в движение, чрез система от индукционни панели. През нощта панелите също могат да произвеждат електричество, като ползват светлината от фаровете на преминаващите по пътя коли.

Прототипът е изграден от 10% рециклирано стъкло, а материалът е тестван и е устойчив на всякакви условия и тежести. Създателите са помислили и за поддръжката - всички панели ще предават сигнали при повреда, предвидени са леснодостъпни канали за кабелите, а в тях могат да преминават и оптични кабели за високоскорстен интернет.

Освен, че ще спадне потреблението на изкопаеми горива, откритието ще намали в голяма степен отделянето на парникови газове, посочват изследователите. 

Те имат амбицията да съберат 1 млн. долара чрез сайта за групово финансиране indiegogo, за да започнат масово производство на изобретението си. Твърдят, че нововъведението ще се изплати многократно чрез произведената енергия. 

Вижте видеопредставянето на проекта:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай