Софиянци ликуват! Ето кога картата за една линия се връща

Глобата за задължителна валидация, която също разбуни духовете в София, засега няма да отпадне

Софиянци ликуват! Ето кога картата за една линия се връща | StandartNews.com

Съвсем скоро софиянци отново ще могат да пътуват в градския транспорт с едномесечни карти за една линия. Връщането на превозните документи получи зелена светлина на заседание на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет. Промените обаче трябва да минат и през Финансова комисия, а след това да бъдат окончателно гласувани на заседание в четвъртък. 

Транспортна комисия гласува и разпоредби, свързани с компенсациите от държавата за по-евтините месечни карти за ученици и студенти. Тези промени ще бъдат гласувани окончателно със задна дата – от 1 февруари, когато влезе в сила постановлението на Министерски съвет и гласуваните допълнителни 100 млн. лв. за обществения транспорт в цялата страна.

Глобата за задължителна валидация, която също разбуни духовете в София, засега няма да отпадне. Много е вероятно обаче тя да бъде отложена и да се прилага от началото на другата година.

Комисията гласува и увеличението на заплатите в сектора, но дупката в бюджета на транспорта става все по-голяма.

Тъй като почти всички политически формации входираха доклади за връщането на този тип превозни документи, този на ГЕРБ и ДБ с вносители Георги Георгиев и Грети Стефанова се допълни от предложение на БСП, което бе идентично. Идеята е картите да се върнат най-рано от 15 март.

"Това е безпрецедентно обединение на групите ГЕРБ, ДБ и БСП", заяви председателят на СОС Георгиев, предаде economic.bg.

Въпреки че промяната бе единодушно приета от всички с 10 гласа „за“, дебатите преминаха с „наддаване“ за поевтиняване на превозните документи. Независимият Борис Бонев предложи персонализираната карта за наземен транспорт от 23 лв. да се намали на 20 лв., неперсонализираната – от 28 на 25 лв., а неперсонализираната за метро – от 42 на 40 лв. Предложението бе направено малко след като стана ясно, че докладът, в който той е съвносител няма да бъде разгледан, тъй като не е изтекъл срокът за общественото му обсъждане.

"За да е по-удобно на пътниците и да не се връщат стотинки, както и да е по-закръглено", обоснова предложението си той.

Калоян Паргов (БСП) направи контрапредложение и заяви, че цената на персонализираната карта за наземен транспорт трябва да стане 18 лв., тази на неперсонализираната – 22 лв. За картите за метрото предложи персонализираната да бъде 33 лв., а неперсонализираната – 38 лв.

"Очевидно се заражда някакъв реваншизъм. Аргументи за по-кръгло и хубаво са несериозни. Така град не се управлява", заяви Георгиев.

Предложенията на Паргов и Бонев все пак не бяха подкрепени. По думите на Зафир Зарков (ГЕРБ) връщането на картите ще струва 8 млн. лв. на бюджета на градския транспорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай