София отпуска 200 хил. лева за ремонт на храмове

Местната власт ще подкрепи изграждането и реставрацията на храмове на различни вероизповедания

София отпуска 200 хил. лева за ремонт на храмове | StandartNews.com

Столичният общински съвет (СОС) да даде своето съгласие за отпускане на финансова помощ в размер на общо 204 500 лв. от бюджета на Столичната община за изграждане и поддръжка на четири столични храма, предаде БТА.

По традиция в СОС, местната власт ще подкрепи израждането и реставрацията на храмове на различни вероизповедания, заяви пред журналисти зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов. По думите му логично и разбираемо е основната подкрепа да бъде за българската православна църква, но Столичната община подкрепя и другите вероизповедания.

"Това е важен символичен жест от страна на СОС тъй като броя на храмовете е голям, нуждите са много по-големи, но това е възможното за момента, каза Чобанов. Той изрази надежда при добри финансови параметри в края на годината в СОС да бъде внесен друг такъв доклад за подкрепа на други храмове. Светият синод финансира реконструкциите на църкви в София, Столичната община има само подкрепяща роля", отбеляза Чобанов.

Заместник-кметът подчерта, че в последните десетина години най-големите дарения за храмовете в столицата са от частни лица. Обикновено това са големи строителни компании, които подпомагат и в натура изграждането на храмове.

Избраните обекти, които Столичната община подкрепя сега, се нуждаят от спешни ремонти, те са важни храмове за църковния живот, за културата на града и за туризма. Основен акцент е грижата за най-старата сграда в София, това е храм-ротонда "Св. Георги Победоносец" от 4-те век, подчерта Чобанов. За реставрация и консервация на храма се отпускат 78 000 лв.

50 000 лв. се отпускат за довършителни работи на новия храм "Св. Благовещение" в жк "Дружба 2", който се изгражда от 2012 г. насам с решение на Светия синод, съобщи Чобанов.

40 000 лв. отделя Столичната община за Арменската апостолическа православна църква "Св. Богородица" в район Красно село. "Опитваме се да приключим въпроса с изграждането на храма на арменската общност, която поради исторически обстоятелства нямаше до скоро самостоятелна сграда, каза Чобанов. Сега вече сме на финалната фаза на изграждането на техния храм“, допълни той.

За храм "Успение богородично" в квартал „Курило" са предвидени 36 500 лв. за ремонт на стени, смяна на дограма, подмяна на таван, изграждане на нова електрическа инсталация и изработка на иконостас. Храмът се намира в гробищния парк на квартала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай