София отдава почит на мъченическата смърт на Апостола

През целия ден пред паметника на Васил Левски ще има почетен караул от Националната гвардейска част

София отдава почит на мъченическата смърт на Апостола | StandartNews.com

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София тази вечер от 18:00 часа ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата по повод 151-годишнината от гибелта му. Президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Левски, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На церемонията ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Своята почит към Апостола на свободата тази вечер в София ще отдадат и министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и представители на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, информираха от пресцентъра на военното ведомство.

По-рано, от 17.00 ч., в храм „Света София“ в столицата ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на Столичната община, която, заедно със Софийската света митрополия и Общобългарския комитет „Васил Левски“, организира възпоменателни събития по повод годишнината.

През целия ден пред паметника на Васил Левски ще има почетен караул от Националната гвардейска част.

От Национална служба "Охрана" (НСО) напомнят, че началото на пропускателния режим за граждани, които искат да присъстват на събитието, е от 17:00 ч. Те ще имат достъп през три пункта за проверка – на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“; при бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“ и при бул. „Янко Сакъзов“ и ул. „Панайот Волов“.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван, предупреждават от НСО. Цветя пред Паметника на Апостола ще могат да бъдат полагани в деня на събитието до 15:00 ч. и след приключване на официалната церемония.

В много градове на страната възпоменателните събития в памет на Апостола започнаха вчера, и продължават и днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Д@СкопимБезродникаСулюПаситто
преди 2 месеца

Потомците на тези, които предадоха, осъдиха и обесиха Апостола,а след Освобождението и паметник му издигаха ,и пееха във възхвала песни за него, преди 34 г. обесиха народа, окрадоха държавата и превърнаха Родината в руини, в англо- краварска кочина. Хора, помнете и където ги срещнете ги замеряйте с камъни !

Откажи
Павел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи