София избира как да стане красива

Столичани могат да гласуват до 30 ноември, "Целувката" е единственият културен проект

София избира как да стане красива | StandartNews.com
  • Столичани могат да гласуват до 30 ноември, "Целувката" е единственият културен проект

Столична община обяви новия си конкурс „София избира“, в който участват 38 проекта. Столичани могат да гласуват за тях до 30 ноември на линка www.soffia.bg/sofia-izbira, като след това общината ще набира онези, които са събрали най-много гласове. В конкурса участват културни и екологични проекти, както и такива, решаващи проблеми с паркирането.

Единственият културен проект е „Целувката“. Предложението е тази скулптура да се превърне в част от програмата на Столична община за създаване на знакови места в София, каквито напоследък липсват - тя ще се намира точно срещу Моста на влюбените и е част от идеята за оформяне на емблематични части от градската среда със силно въздействие.

"Целувката", която има сертификат за уникалност, издаден от Съюза на художниците, би трябвало да се превърне в най-високата скулптура от неръждаема стомана у нас.

Авторът на проекта Райнис Гелов е член на Управителния съвет на съюза на художниците, а негови скулптури се намират в Белия дом и при бившия кмет на Москва Юрий Лужков, както и в частни колекции в чужбина. Лично президентът Петър Стоянов е избрал скулптурата му "Венера", за да я поднесе на Бил Клинтън по време на визитата си при него.

"Целувката" цели да покаже един по-различен поглед върху визуалните изкуства, а създаването на силни положителни знаци чрез скулптурата като генератор на обществена и

духовна енергия, е главна цел на проекта. Идеята е “Целувката” да бъде универсален символ на общочовешки ценности, обединяващ хората около универсалните послания за мир, любов и хармония. Мястото около скулптурата може да се превърне в средище за срещи както на двойки, така и на културни и общински събития, на пърформанси и хепънинги, смята авторът на проекта Райнис Гелов. По думите на автора, тя ще остане единствената инвестиция, която ще продължи да съществува с години и би могла да се превърне в универсален символ на София.

Подобни реализирани проекти има в много  държави, посочва той. Такъв например е „Облачната  врата“ в Чикаго на известния скулптор Аниш  Капур, която привлича хиляди  туристи. Друг пример за атрактивна  инсталация е „Водопадът”, монтиран на Бруклин Бридж в Манхатън (Ню Йорк), като от нейното посещение общината печели десетки долари. В този смисъл „Целувката“ би могла да привлече не само гражданите на столицата, а и туристи от страната и чужбина, както и да донесе приходи за града.

Сред другите предложения са идея за скейтборд парк в града от федерацията по този спорт, площадка за отдих на Копитото, както и автомат, в който можеш да вкарваш найлон или пластмасови бутилки, и вместо това да получаваш билет за метрото. Има и идеи за облагородяване на детски площадки. Както и за хелиев балон, с който може да се издигнеш и да видиш града отблизо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай