София и Кърджали растат, Стара Загора се топи

Повишава се делът на хората, които са под линията на бедността, отчита ИПИ

София и Кърджали растат, Стара Загора се топи | StandartNews.com

София и Кърджали растат, Пазарджик и Стара Загора се топят. Това е един от изводите в новия анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), който разглежда икономическото и социалното развитие на областите в Южна България.

София в рамките на десет години - между 2009 и 2019 г., е успяла да увеличи своето население с почти 80 000 души, съобщи икономистът от ИПИ Адриан Николов при онлайн представянето на анализа. Само още една област от Южна България е успяла да увеличи населението си - Кърджали - с около 3500 души. Николов уточни, че и там, както и в София, големият фактор за увеличението на населението е механичното му движение, а не това, че има баланс между раждаемост и смъртност.

Останалите области се топят, като най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 000 души всяка. Икономистът акцентира на интересната позиция на двете области - Пазарджик е между Пловдив и София, а Стара Загора е между Бургас и Пловдив, и допълни, че хората, които са напуснали Пазарджик и Стара Загора най-вероятно са се насочили именно натам.

Николов подчерта, че в тази ситуация освен София няма печеливш и допълни, че това е обяснението до някаква степен и за динамиката на цените на жилищата през последните няколко години, за острия недостиг на места в детските градини, за проблемите в инфраструктурата, която особено в по-новите квартали, не може да навакса на този бърз ръст на населението, съобщи Нова тв.

За естествения прираст на населението икономистът уточни, че той е почти равен за повечето области на юг, докато при механичното движение става видимо кои областите са "магнит" за работна сила и за по-млади хората. Кърджали стои като очевиден победител с висок механичен прираст през 2019 г.

Пловдив застава пред София като привлекателен център за миграция, което според икономиста показва доколко местната индустрия е "гладна" за кадри. Бургас също е привлекателен за населението, но там и местните движения са от значение, като трябва да се отчита и влиянието на ръста на туристическия сектор през последните няколко години. Съответно пък малките области са големите донори на население, като Сливен, който е загубил десет промила през 2019 г.

Близко до тези стойности са Смолян и Кюстендил. София област от една страна става все по-предпочитано място за живеене от хора, които работят в столицата, но пък и губи население - най-вероятно в полза на София, коментира експертът. Той уточни, че ако се разглежда в цялост - столицата и периферията, ще има нетен положителен ефект при населението.

По темата за бедността експертът коментира, че през последните десет години, се отчита леко повишаване на дела на населението, което е под линията на бедността в страната във всички области освен Ямбол, която успява да балансира, а Кърджали свива този дял. Това обаче до известна степен е статистически ефект, защото ръстът на заплатите и на доходите вдига нагоре линията на бедността.

Според икономиста най-видим проблем има в Благоевград, където има влошаване на ситуацията на пазара на труда, закриване на няколко големи предприятия, свиване в туризма през последната година и когато станат известни данните за 2020 г., ще се види, че бедността там се е "изстреляла" още по-нагоре.

София, която "диктува" националната линия на бедност, успява да се задържи с най-нисък дял на хората под линията на бедност и да помогне за подобряването на положението например в Перник.

Като цяло динамиката на бедността енегативна, водещите икономически центрове успяват да се откъснат, а тези между тях имат все по-негативен тренд, обобщи експертът и допълни, че разликата се дължи основно и на дела на хората с висше или поне средно професионално образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай