Понеделник,

Смут сред училищни директори заради протокол за бомбените заплахи

От: Иван Ангелов -
743
Смут сред училищни директори заради протокол за бомбените заплахи
A
A
A

МВР оповести вчера новата процедура за поведение и действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора. Правилата са въведени със заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев от 31 март, след серията бомбени заплахи срещу стотици училища в страната.

Училищните директори вече нямат правомощия да преценяват сами дали да затварят при бомбена заплаха. Това решение вече ще може да се взима от МВР.

Според директора на 107-о ОУ "Хан Крум" в София Данко Калапиш притеснение буди наличието на текст, който задължава служителите в училищата да направят оглед преди пристигането на органите на МВР.

"Ние нямаме този капацитет и експертиза, нашето задължение трябва да приключи дотам да предадем сигнала да полицията", каза Калапиш.

Той отчете като проблем, че според новата наредба е регулирано единствено как се действа при бомбена заплаха, но не и такива от друг характер.

"Има и един протокол, който ни превръща в гадатели, да гадаем пол, възраст на човека, отправил заплахата. Един глас на 30-годишен човек по телефона може да звучи и като на 80-годишен. За съжаление, няма указания как се действа при заплахи за разстрел", обясни училищният директор.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com