Смут сред училищни директори заради протокол за бомбените заплахи

Те вече нямат правомощия да преценяват сами дали да затварят при бомбена заплаха

Смут сред училищни директори заради протокол за бомбените заплахи | StandartNews.com

МВР оповести вчера новата процедура за поведение и действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора. Правилата са въведени със заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев от 31 март, след серията бомбени заплахи срещу стотици училища в страната.

Училищните директори вече нямат правомощия да преценяват сами дали да затварят при бомбена заплаха. Това решение вече ще може да се взима от МВР.

Според директора на 107-о ОУ "Хан Крум" в София Данко Калапиш притеснение буди наличието на текст, който задължава служителите в училищата да направят оглед преди пристигането на органите на МВР.

"Ние нямаме този капацитет и експертиза, нашето задължение трябва да приключи дотам да предадем сигнала да полицията", каза Калапиш.

Той отчете като проблем, че според новата наредба е регулирано единствено как се действа при бомбена заплаха, но не и такива от друг характер.

"Има и един протокол, който ни превръща в гадатели, да гадаем пол, възраст на човека, отправил заплахата. Един глас на 30-годишен човек по телефона може да звучи и като на 80-годишен. За съжаление, няма указания как се действа при заплахи за разстрел", обясни училищният директор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай