След дъжд качулка за падналата врата

След дъжд качулка за падналата врата | StandartNews.com

Като се обърне колата, пътища много, казва народът. За съжаление при всеки трагичен инцидент, особено с дете, започваме да търсим под вола теле. Постфактум. И някак си вината се размива. Може би така ще стане и сега, когато се изяснява кой крив и кой прав при поредната трагедия с дете. Този път с адрес Разлог. В сряда футболната врата се стовари с цялата си тежест върху 16-годишно момче по време на футболен мач на спортната площадка в училище. Въпросът е доколко става дума за нещастен случай или за немарливост, която рано или късно е щяла да доведе до беля.

Часове след като тийнейджърът бе откаран с разбита глава и в кома, стана ясно как никой не е забелязал, че гредата е била "пътник".

Веднага след инцидента, в търсене на виновника, гневът се стовари върху учителя по физическо възпитание, който оставил детето "без надзор". Добре де, ако беше наблюдавал учениците през цялото време, това щеше ли да предотврати инцидента? А в цялата трагедия обяснението за срутването се оказа прозаично - крадец свил металните въжета, с които била закрепена гредата и така тя се разхлабила. Тоест, можела е да падне във всеки един момент, дори и при по-силен порив на вятъра.
Въпросът обаче кой отговаря за поддръжката на тези обществени съоръжения остава някак си размит в немарливостта и безотговорността. Според обясненията спортната площадка в училището била изградена преди пет години като дарение от общината. Оттам пък твърдят, че стопанисването й вече е грижа на училището. Поне два пъти в годината училищата са задължени да пишат доклади, в които да описват състоянието на спортните съоръжения. Те пък се предават на общините, които трябва да контролират дали всичко около спортните бази е безопасно. Това прехвърляне на топката по нещо ми напомня на дежурните оправдания за причините за падането на асансьорите. Типично по нашенски всеки винаги си измива ръцете и бяга от отговорност до...следващия инцидент. Вчера стана ясно, че прокуратурата в Разлог вече е подхванала случая със срутилата се футболна врата. Образувано е досъдебно производство. Такъв е редът при всеки подобен инцидент. И както при всеки подобен случай от отговорното ведомство, в случая - образователното министерство, започват проверки. Сега ще инспектират спортните съоръжения в училищата и в дворовете им. Ако констатират нередности, ще бъдат своевременно отстранени. Ако има виновни, ще бъдат наказани. Всичко това обаче е след дъжд-качулка. Осмокласникът бере душа в "Пирогов", родителите му не спят по цели нощи и се молят да оцелее, а съучениците му са в шок. Дано тези проверки да не бъдат "всяко чудо за три дни" и после пак институциите да пасуват до момента, когато не дай, Боже, пак се случи трагедия. А какво, всъщност, означаваше думата "превенция"?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай