След Боливуд в България ще дойдат и индийски туристи

След Боливуд в България ще  дойдат и индийски туристи | StandartNews.com

Очакваме БГ фирми на форума в Мумбай през февруари

Имате впечатляващо културно наследство и висококвалифицирани кадри, казва посланик Раджеш Кумар Сачдева

- Ваше Превъзходителство, Индия е сред най - бързо развиващите се страни в света. Какви възможности отваря този факт за българските бизнесмени от гледна точка на търговията и инвестициите?

- Изключително съм щастлив да потвърдя, че индийската икономика се откроява като най - бързо развиващата се голяма икономика в света. Няколко нови инициативи, като например Make in India, Digital India и Smart Cities, се прилагат от индийското правителство с министър-председател Нарендра Моди, с цел да се увеличи темпото на развитие на икономиката и за да се създадат възможности за работа. Окуражаващо е да видя, че Индия е сред най-атрактивните дестинации за преки чуждестранни инвестиции в света. В този контекст бих искал да поканя българския бизнес да се възползва от новите възможности, които индийският пазар предлага в търговията и инвестициите. За да запознаем българската бизнес общност с новите инициативи

бяха организирани два бизнес форума в София

през първата половина на 2015 г.

- Кой са най-обещаващите сектори, в които може да се разраснат икономическите отношения?

- От наша гледна точка секторите, които биха могли да представляват интерес за бизнес средите от двете страни са: ИТ, земеделието, преработката на хранителни продукти, текстилния сектор, преработка на кожени изделия, фармацевтичния сектор, науката и технологиите, малкия и среден бизнес, туризмът, възобновяемата енергия и инженерните продукти.

- Българските бизнесмени достатъчно активни ли са в отношенията си с Индия?

- Ръководствата на българския бизнес редовно участват в различни търговски и туристически изложения, провеждани в Индия. Доброто присъствие на последните два форума в София е показателно за желанието на българските бизнес среди да се запознаят с възможностите за бизнес в Индия. Бих искал да благодаря на Българската търговско-промишлена палата, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Българската стопанска камара, Съветът на търговските камари на ЕС в Индия, както и други български и индийски агенции за насърчаване на бизнеса, за тяхната подкрепа и съдействие. Приветствам наскоро откритата Индийско-българска бизнес камара в София, която би могла да изиграе важна роля в развитието на по-близки отношения между бизнес средите и в двете страни.
Възползвам се от възможността да отправя покана към българските бизнес организации да участват в "Make in India Week" планирана за 13 - 18 февруари 2016 г. в Мумбай. Подробности за регистрация и повече информация за събитието е достъпна на http://www.makeinindia.com/mumbai-week. Тема на едноседмичното събитие ще бъдат иновациите, дизайна, производството и устойчивото развитие. Уверен съм, че участието в това събитие би помогнало на българските компании да идентифицират възможности за инвестиране, от които ще има взаимна полза.

- Неотдавна беше отворено предприятие в Индия с български инвестиции. Как се развива то?

- През годините са правени инвестиции от България в Индия в сектори като телекомуникациите, ветеринарния сектор, производството и др. Тези проекти просперират. Последната българска инвестиция е в опаковането на течен битум и е с голям успех, надхвърляйки очакванията на основателите. Мисля, че компанията обмисля разрастване на проекта скоро след стартирането му. Уверен съм, че

подобни успешни примери биха окуражили много други български инвеститори

да фокусират вниманието си върху бързо развиващия се индийски пазар.

- Защо почти няма индийски инвеститори в България? Може би индийските компании инвестират капитал в България през трети фирми?

- Има няколко индийски инвестиционни проекта в България в областта на земеделието, фармацевтичния сектор, информационните технологии и развлеченията. Те се развиват добре и ние разбираме, че създателите им проучват възможности за разширяване. Липсата на информираност за възможностите и липсата на директна въздушна и морска връзка биха могли да се споменат като причини за лимитираното присъствие на индийски бизнес в България. Стратегическото географско положение, членството в Европейския съюз, ниските данъци, скромното възнаграждение, квалифицираната работна ръка и сравнително добрата инфраструктура са някои от важните предимства, които, вярвам, ще окуражат индийските компании да обмислят инвестирането в проекти в България. Уверен съм, че двустранните икономически отношения между двете страни имат светло бъдеще.

- Окуражаващо е, че отношенията в културен аспект се развиват. Три Боливуд филма вече бяха снимани в България. Голям хит е филмът с Шарук Хан - "Dilwale". Какво още бихме могли да очакваме?

- България и Индия имат силни културни връзки, които продължават да се развиват през годините. Приветствам неотдавнашната тенденция на индийската филмова индустрия да избере България като предпочитана дестинация за снимки. Освен че директно допринася за българската икономика, снимането на индийски филми би помогнало за популяризирането на туризма в България сред милионите индийски филмови фенове в Индия и по целия свят. Уверен съм, че България, със своите добри места за снимане, технически квалифицирана работна ръка, скромни разходи и наличието на техническо оборудване и филмови студия, ще продължи да генерира нарастващ интерес за снимки в България сред индийската филмова индустрия през следващите години.
Окуражаващо е, че много българи

имат интерес към индийската култура, философия

и други аспекти на Индия. Йога и аюрведа изглежда са популярни в цяла България. Индийските тв сериали привличат голяма аудитория, както също и индийската кухня.

- Какво намират за интересно нашите индийски гости в България?

- Туристическият поток между двете страни в последните няколко години се увеличава. България е древна цивилизация и има много атрактивно културно наследство. В допълнение предлага хубави плажове, ски курорти, еко пътеки и спа курорти. Това са интересни за индийците туристически атракции. Миналата година с участието на известния индийски голф играч Шив Капур бе стартирана инициатива за популяризиране на българските голф игрища. Щастливи сме, че българското правителство е избрало Индия за приоритетен пазар, в който да се промотира туризма. По време на неотдавнашното посещение на министър Николина Ангелкова в Индия бяха обсъдени различни инициативи за стимулиране на туристическия поток между двете страни.

- Голяма ли е индийската общност в България?

- Индийската общност в България е сравнително малка и е съставена предимно от студенти в различни институти и университети.

- Вие лично как се чувствате в нашата страна?

- В България съм вече от повече от година. Това е прекрасна страна и древна цивилизация. Наслаждавам се на престоя си тук и имах възможността да посетя доста впечатляващи места от вашето културно наследство.

Впечатлен съм от приятелското отношение и помощта

която с готовност оказват хората в България. Имал съм удоволствието да контактувам с много българи и съм изумен от това колко много знаят за Индия.

- Какви са вашите амбиции като посланик в България?

- С подкрепата и помощта на българското правителство, институциите и хората, бих искал да продължа усилията за по-нататъшно задълбочаване и заздравяване на двустранните отношения в различни сфери. Възползвам се от възможността да похваля усилената работа и многото инициативи на няколко организации, като например специалност "Индология" в Софийски университет, клуб "Приятели на Индия", Индологическа фондация "Изток - Запад" и "Намасте България" за това, че спомагат за контакта между хората от двете страни.

- Какво ви харесва и какво не в България?

- България е дарена с красиви пейзажи, впечатляващо културно наследство и има много икономически ресурси включително високо квалифицирани кадри. Впечатлен съм изключително от много български продукти и насърчавам всички индийци, които посещават страната, да вземат от някои от тях за подарък. Част от тези продукти са розовото масло, медът, киселото мляко, виното, занаятчийски ръчно изработени предмети, кожени изделия, смокини, орехи, и други. Харесвам и българската кухня. Особено шопската салата, която освен вкусна е и много здравословна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай