След взрива - страната ни на нокти за въздуха!

РИОСВ-Варна предприе незабавни действия

След взрива - страната ни на нокти за въздуха! | StandartNews.com

Във връзка с експлозията в петролна рафинерия на 25 км северно от град Констанца в Румъния, РИОСВ-Варна предприе незабавни действия за установяване на вероятно трансгранично замърсяване на атмосферния въздух.

Мобилна автоматична станция (МАС) за контрол на качеството на атмосферния въздух ще бъде позиционирана в с. Дуранкулак, общ. Шабла, съобщава министерството на околната среда и водите.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН, филиал Варна, към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море.

При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.

Няма данни за пострадали българи при експлозията в румънска рафинерия

МОСВ възложи на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ) да извърши анализ на потенциалната възможност за разлив в Черно море след аварията.

Зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров изпрати официално запитване до румънските власти за повече информация по случая.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай