Славка Бозукова: Богатството на България е в младите таланти

Избрахме Плевен за старт на кампанията, защото е Градът на героите и шампионите, каза главният редактор на "Стандарт"

Славка Бозукова: Богатството на България е в младите таланти | StandartNews.com

"Няма българин, който да стъпи в Града на героите Плевен и да не изпита чувство за гордост и преклонение пред силата на българския дух. И с надежда, защото виждайки толкова много млади лица, заредени със спортен дух, не мога да не изпитам вяра в утрешния ден.

Докато обикаляхме страната през последните 4 години в кампанията „Моят град“, ние от „Стандарт“, видяхме колко богата е България – не на газ, не на ток, не на пари, не на обещания, а на млади таланти. И разказахме историята на десетки деца, ученици, студенти, млади специалисти, които имат потенциала да променят из основи науката, икономиката, изкуството, спорта. Да променят градовете. Да променят България. Стига да бъдат видени. Стига да бъдат чути. Стига да имат шанс".

Това каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова при откирването на кампанията „10 причини младите да останат в България“, която днес стартира от Плевен. Неин патрон е министърът на спорта и младежта Радостин Василев.

Ето какво каза още госпожа Бозукова:

Уважаеми г-н министър,

Уважаеми г-н кмете,

Уважаеми приятели от Плевен,

Заставам пред Вас с уважение и надежда, въпреки трудностите, които всеки от нас днес изпитва в тези сложни и непредвидими времена.

С респект, защото няма българин, който да стъпи в Града на героите Плевен и да не изпита чувство за гордост и преклонение пред силата на българския дух. И с надежда, защото виждайки толкова много млади лица, заредени със спортен дух, не мога да не изпитам вяра в утрешния ден.

Казват, че младостта е като утрото на деня, което няма съмненията на зрелостта, няма опита на грешките, но има нещо много по-ценно: Устрема на мечтите и силата на волята.

Затова и днес, живеейки в свят на лишения, на страх, на чудовищно разделение в обществото, може би единственото, което ни обединява нас, българите, е грижата за децата ни, за младите, които с образованието си, с уменията си, с желанието си ще построят новия - по-справедлив и по-добър свят.

Докато обикаляхме страната през последните 4 години в кампанията „Моят град“, ние от „Стандарт“, видяхме колко богата е България – не на газ, не на ток, не на пари, не на обещания, а на млади таланти. И разказахме историята на десетки деца, ученици, студенти, млади специалисти, които имат потенциала да променят из основи науката, икономиката, изкуството, спорта. Да променят градовете. Да променят България. Стига да бъдат видени. Стига да бъдат чути. Стига да имат шанс.

Това е целта на новата кампания на Стандарт – „10 причини младите да останат в България“, която днес стартираме и неин патрон е министърът на младежта и спорта Радостин Василев. В нея ще покажем всички възможности, които и Европа, и държавата, и местната власт дават на младите хора чрез поредицата от европейски и национални програми да разгърнат потенциала си и да осъществят мечтите си. Сред тях са и Дигитална Европа - програмата за новите информационни лидери, и програмите за иновациите с фокус младите български предприемачи, и програмите на Творческа Европа, където в основата е Баухус: Инициативата за младите архитекти, строители, предприемачи, еколози, иноватори, която ще ви позволи вие, младите, да строите оттук нататък новите умни градове, в които искате да живеете.

Всички тези възможности ще бъдат представени на националния форум със заглавие: България на младите. Образование, иновации и предприемачество, който съвместно с министър Василев организираме само след месец.

А през това време – по отделните градове ще търсим и ще награждаваме младите таланти, които със знанията и уменията си в различните сфери на живот са повод за гордост не само съгражданите си, но и за цяла България.

Не случайно стартираме кампанията си именно от Плевен. Избрахме този горд и успешен град защото е не само Градът на героите. Днес той е Градът на шампионите. Доказват го не само най-новите почетни граждани на Плевен – Ивет Горанова и Стойка Кръстева, но и десетките млади таланти на Плевен в спорта, науката и изкуството, 10 от които днес ще наградим.

С тези отличия ние искаме да им кажем: Вие, младите таланти на Плевен, не сте сами в огромните ви усилия. Ние, и държавата – в лицето на министър Радостин Василев, и местната власт – в лицето на кмета Георг Спартански, и медиите – в лицето на информационната агенция на младите – „Стандарт“, искаме да ви уверим: Виждаме успехите си, гордеем се с вас, ще ви дадем пълна подкрепа, за да сбъднете мечтите си. И така да направите Плевен по-добро място за живеене, а България да престане да бъде място за чудесии. Да се превърне отново в страна на Чудесата и то не само на онези, които са завещани от дедите ни, а на тези, които вие, младите таланти, ще сътворите.

Пожелавам успех на кампанията. Честито на всички наградени.

Честит празник на спорта. Честит празник на Плевен – градът на героите и шампионите!

Благодаря за вниманието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай