Скандалът с бежанците. Украинците отказват фургони в Елхово

На място пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева

Скандалът с бежанците. Украинците отказват фургони в Елхово | StandartNews.com

Скандалът с преразпределението на украинските бежанци продължава. Голяма част от тях отказаха да влязат във фургоните, които се намират във временните разпределителни центрове, заради условията в тях и стояха часове наред в автобусите.

Около полунощ в центъра за настаняване в Елхово пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя потвърди, че днес се очаква пристигането на още украинци. Те остават в разпределителния центът до 72 часа, след което се пренасочват, предаде Нова тв.

Тук е буферен център до 72 часа. Това е така нареченият филтър или триаж, за да се приоритизират хората със по-специфични нужди. Това е смисълът на буферната зона, каза Мариана Тошева пред Нова тв.

„След това хората се насочват, правят се групи и списъци, ако хора са се сближили, докато са били на един хотел, може някаква група, да кажем 40-50 човека, да бъдат насочени и съответно към почивна база, така че да не се разделят, след като са създали една миниобщност. Вече разбрах, докато идвах по пътя, че има една жена на инсулин. С нейните придружители, както и други, ако има в такова уязвимо положение с бебенцата, да бъдат насочени вече към почивни бази, за да могат да се настанят в условия, в които да изкарат до 31 август, както е втората фаза на програмата”, обясни още Тошева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай