Скандалът расте. Кристалина отрича. МВР я разследва

Докладът за поведението й вече се разглежда от Изпълнителното бюро на финансовата организация

Скандалът расте. Кристалина отрича. МВР я разследва | StandartNews.com

Скандалът около управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева продължава да расте. Доклад за поведението на българката вече се разглежда от Изпълнителното бюро на Международния валутен фонд, съобщи говорител на финансовата организация.

Документът засяга работата на Георгиева като изпълнителен директор на Световната банка. Той беше подготвен по поръчка на Етичната комисия на Световната банка. Заключенията в него са, че Кристалина Георгиева е оказвала неправомерен натиск, за да бъде дадена по-добра оценка на Китай в голямата годишна класация „Doing Business”. Тя беше спряна, след като се появиха съмнения, че не е направена коректно.

Георгиева отрече обвиненията. Тя заяви, че заключенията в доклада са неправилни.

Кристалина Георгиева категорично обяви, че не е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка.

Георгиева използва насрочена по-рано среща с наброяващия 2700 души персонал на МВФ, за да коментира констатациите, съдържащи се доклада.

В своето изказване пред служителите Георгиева отиде по-далеч от изявлението, което направи в четвъртък, когато каза, че категорично не е съгласна с констатациите от доклада, подготвени от юридическата кантора "УилмърХейл", по молба на етичната комисия на Световната банка.

"Нека ви го кажа съвсем просто. Това не е истина. Нито в този случай, нито преди или след това не съм оказвала натиск на служители да манипулират данни", каза Георгиева пред служителите на МВФ, според запис на срещата, видян от Ройтерс.

Георгиева каза пред служителите на МВФ, че много цени данните и анализите, и никога не е оказвала натиск на подчинените си да ги променят.

"УилмърХейл" съобщи, че работи по втори доклад, който ще се фокусира върху "възможни неправомерни действия на служители" във връзка в нередности в използването на данни, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай