Скандално е Вартоломей да се държи като православен папа

Скандално е Вартоломей да се държи като православен папа | StandartNews.com

Той оглавява само Константинополската църква, която почетно е наричана Вселенска

Проф. Пламен Павлов, историк

- По време на посещението си в България Вселенският патриарх Вартоломей I поиска от президента Росен Плевнелиев България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните. Основателно ли е подобно искане?

- Нещо повече, Цариградският патриарх каза, че те са били ограбени, което е една груба и изключително тенденциозна лъжа. Тези паметници са спасени по време на войните от нашата армия. Много често те са давани от местните хора, които по онова време са били българи, а и до днес в тези райони има българско малцинство. Нещо друго, което трябва да се каже в случая - Цариградският патриарх си позволи да каже, че това е в Северна Гърция. От гледна точка на днешните териториални параметри - това е Северна Гърция, но от гледна точка на етно-културното пространство това е най-южната част на България в онези времена, така че това е една груба намеса не само в делата на Българската църква, но и на българската държава. Още повече това е избиване на клин в българо-гръцките отношения, защото на държавно равнище тези въпроси са решени много отдавна и никой на никого нищо не бива да връща. Това е изключително нетактично от негова страна в момент, в който му се дава най-високия български държавен орден, той да прави подобни провокационни и в някакъв смисъл враждебни изявления. Най-малкото не подхожда на архиерей от такъв ранг да прави подобни откровено политически внушения.

- Каква трябва да бъде реакцията на нашата държава и конкретно на президента в тази ситуация?

- Мисля, че президентът Росен Плевнелиев беше подведен от някого. Самото отличаване на патриарх Вартоломей I с най-високото българско държавно отличие е много странен ход, защото аз лично нямам представа за това какви заслуги към България и българите има този, иначе уважаван духовник. Освен това отличието, което му даде БАН, присъждайки му титлата доктор хонорис кауза, е за неговата дейност в областта на екологията. Това също е много странно, защото вярно, той е наричан Зеления патриарх, но колегата Горан Благоев основателно посочи, че има връзки с български бизнесмени, които изливат бетон в морето, на Пампорово и на други места и по този начин цялата тази екологична платформа става съмнителна. Не мисля, че подобни знаци на вежливост имаха реално място в това посещение, което, доколкото разбирам, е чисто работно, с оглед на свиквания догодина Всеправославен събор.

- Всички имуществени претенции и спорове между България и Гърция са прекратени още през 1925 г. и след това отново през 1964 г., може ли това искане да отключи поредица от различни искания и спорове на двете страни за реликви и исторически паметници?

- Надявам се, че и двете страни ще проявят здрав разум и добронамерено отношение и до подобен скандал няма да се стигне. Още повече, че когато патриарх Вартоломей I прави подобни внушения, би следвало да си спомни, че там беше извършено етническо прочистване по време на войните, особено след Първата световна война, че местните българи бяха подгонени. Но за това той не каза абсолютно нищо. Аз бих обърнал внимание и на други странни постъпки на Цариградския патриарх. Той наричаше през цялото време съвсем тенденциозно нашия патриарх Неофит - Негово блаженство. Това е обръщение, което се използва за обръщение към архиепископи или екзарси.

Аз мисля, че имаме патриаршия още от времето на цар Симеон Велики, ако не и още от времето на цар Петър. Нашата патриаршия е една от най-древните в съвременния свят. Неслучайно аз също съм един от хората, които подписаха това обръщение към патриарх Вартоломей I, в диптихите на Цариградската патриаршия Българската патриаршия да заеме полагащото й се пето място, а не да бъде поставена на последно място след румънската, сръбската и други църкви, които са дъщерни в една или друга степен на нашата църква.

Поведението на Вартоломей I на православен папа е изключително скандално на фона на всички принципи и канони на православната църква. Църквата е Константинополска, но почетно е наричана Вселенска. По същия начин Вселенската църква е и Българската патриаршия, и Охридската българска епископия. Вселенскo е самото общество на християните.
Освен това всички тези ругателства и отлъчвания на нашите свети мъже, каквито са Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, Екзарх Антим I, са отменени с прекратяването на схизмата и той няма никакви основания да иска махането на паметници и да се меси в духовния живот на едно християнско общество, каквото е българското.

Цариградският патриарх е пръв между равни, и то като почетно старшинство. Той няма основание да се държи като папа и да бъде третиран като глава на Вселенската православна църква. Църквата е съборна и в нея влизат всички нейни архиереи от християнското общество, така че неговото старшинство е чисто почетно и той знае това много добре, по-добре дори от нас.

- Както сам споменахте, беше създадена специална подписка до патриарх Вартоломей I с искане да постави Българската патриаршия на историческото и пето място сред православните църкви.

- Тази подписка беше подета от колегата Горан Благоев. Аз съм един от първите, които я подписаха. Подписаха я изключително много колеги. Тя е акт на добронамереност - просто да се припомни къде стои мястото на Българската църква - майка на сръбската, донякъде на румънската, на руската. Знаем, че гласът на светия патриарх Евтимий I се е чувал до Северния океан, така че тя не бива да бъде третирана като някаква бедна роднина, като някаква по-малка сестра. Това е неуважение към самата традиция и противоречи на самата същност на Христовата вяра.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай