Скандалът в Костинброд показа, че законът е "врата у поле"

Скандалът в Костинброд показа, че законът е "врата у поле" | StandartNews.com

Мира Радева, Институт за социални изследвания и маркетинг

По-грозна кампания от тази, на която бяхме свидетели, не съм виждала. Това беше опит през цялото време да се внушава на избирателите, че нещата не са в техните ръце. Включително и последната атака, осъществена в деня за размисъл, показа много ясно слабостта на българските институции.

По скандала с намерените в печатницата в Костинброд бюлетини до вечерта нямаше категорична позиция нито от президента, нито от премиера, нито от главния прокурор. Беше потресаващо. Това е недопустимо погазване на правилата на българската демокрация. Не знам след всичко това как можем да убедим хората, че България е демократична държава със стабилни институции. Видяхме поведение от типа: "Законът е врата у поле".

Черната кампания, провеждана от няколко партии, определено успя. Данните показват, че ГЕРБ непрекъснато губеше гласове в хода на цялата кампания. В същото време БСП се доближава до заветните 1 млн. гласа, докато на парламентарните избори през 2009 г. социалистическата партия имаше по-малко от 750 000. Кампанията им си изигра ролята, включително и с шока, на който беше подложен българският избирател в последния ден. Такова посегателство досега не беше правено. Партиите продължават да се държат като клики на тоя и оня, а не като отговорни за бъдещето на нацията. Това показва, че в България всичко може да стане, всичко може да се окаже незаконно.

Отдавна смятам, че е в ход план за дестабилизация на страната. Определени икономически среди се опитват да вкарат България в сценарий за неизбежен икономически фалит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай