Скандал с Пикасо в Монако

Скандал с Пикасо в Монако | StandartNews.com

Грандиозен скандал, свързан с Пикасо, вероятно ще избухне скоро в Монако. През юли, когато се навършват 40 години от смъртта на художника, в прочутия "Грималди форум" се готви една от най-мащабните изложби с негови творби. В луксозното княжество, привличащо туристи от цял свят, от 12 юли трябва да бъдат представени над 160 произведения от автора на "Герника".

Идеята е не само да се поднесе по оригинален начин творчеството на Пикасо, който прекарва последните 25 години от живота си на Лазурния бряг и създава едни от най-известните си шедьоври, но и да се покаже селекция от най-внушителните частни колекции. И тук е проблемът, защото повече от 100 от произведенията на Пикасо идват от сбирката "Нахмад". Тя е една от най-елитните, собственост на братята от ливански произход Давид и Езра Нахмад. След като родителите им емигрират в Милано през 60-те години на ХХ век, те започват да се интересуват от изкуство. Превръщат се в едни от най-успешните арт дилъри в света. По-късно Езра се установява в Монако, а Давид - в Ню Йорк, където продължава своя успешен бизнес с произведения на изкуството. Фамилията Нахмад се смята за една от най-влиятелните в бизнеса. Състоянието на нейните членове, според списание "Форбс", се оценява на 3 милиарда щатски долара.

През април тази година обаче агенти от ФБР нахлуват в нюйоркската галерия на сина на Давид - Хели Нахмад. Обвиняват го в рекет и пране на пари. Прокуратурата вдига мерника на 34 души, сред които Хели, руски олигарси и американски богаташи - заради незаконен хазарт и изпиране на над 100 млн. долара. Агентите арестуват 30 души в Ню Йорк, Филаделфия, Детройт и Лос Анджелис, организирали незаконни залагания основно в интернет и в нелицензирани клубове за покер. Сред хората, които са играели, са и известни актьори, спортисти, крупни бизнесмени, включително от Русия и Украйна. Звездите са били организирани с помощта на Моли Блум. Нейни клиенти са били Леонардо ди Каприо, Мат Деймън, Тоби Магуайър, бейзболистът Алекс Родригес. Всички суми от незаконните залагания се изпирали през сметки на подставени фирми в Кипър. После парите били връщани обратно в САЩ като чисти и с тях се инвестирало, например, в хедж фондове. Според ФБР лидери на едната група са руският подземен тип Алимжан Тохтахунов, по-известен като Тайванчик, и Вадим Тринчър, който е с американско-израелско гражданство. Арестът на Вадим е бил изключително зрелищен - агентите го извадили от леглото му в кулата "Тръмп" в Ню Йорк.

Именно въпросният Дима ръководел една от групите в престъпната схема в компанията на Нахмад-младши. Така че в Монако сериозно се притесняват дали изложбата на Пикасо ще бъде открита. Трябва да го направи лично принцът на княжеството - Алберт. Край него ще пърха жена му Шарлийн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай