Скандал!Скочиха на Ангелкова за безплатните чадъри

Концесионери се обявиха против мярката на туристическото министерство

Скандал!Скочиха на Ангелкова за безплатните чадъри | StandartNews.com
  • Концесионери се обявиха против безплатните чадъри и шезлонти по плажовете

Безплатните чадъри и шезлонги скараха концесионерите и властта. Скандалът гръмна часове, след като управляващите обявиха пускането без пари на сянката и удобството на плажа, за да се привлекат български туристи към морето ни. Поморие първо заяви, че се лишава от 250 000 лева концесионни такси, само и само да има повече гости по време на вече убития от коронавируса сезон.

ВИЖ ОЩЕ: Всеки втори хотел у нас сваля цените

Концесионерите обаче скочиха срещу мярката за предоставяне на безплатни чадъри и шезлонги. Основният разход на всеки един наемател на плаж се явява обезопасяването му – спасители, медицински лица, почистващ персонал и обслужващите чадърите и шезлонгите. Ето защо няма как да предоставяме безплатно сянката на плажа, коментира концесионерът на плаж „Крайморие” Николай Димитров в предаването „Плюс-минус” по Нова телевизия.

ВИЖ ОЩЕ: Поморие се жертва за безплатни чадъри

По думите му дори Министерството на туризма да опрости целия наем, концесионерите не биха могли да си позволят безплатните услуги. „Всяко лято обновяваме между 20 и 30% от инвентара си”, обясни Димитров , като допълни, че това допълнително усложнява финансовото им положение.

От бранша са готови на компромис, но само в случай че държавата им отвърне със същото и намали наема им. Димитров съобщи, че е готов да смъкне цените на чадърите и шезлонгите до 4-5 лв. за брой, докато миналата година те са били на цена от 6 лв. всеки.

„В последните седмици се води диалог между Министерството на туризма и Асоциацията на наемалите на морски плажове и се разработват няколко варианта за работа”, продължи той.
По-рано днес министърът на туризма Николина Ангелкова обясни, че концесионерите на плажове ще получат компенсации от държавата, за да не събират такси за чадъри и шезлонги през предстощия сезон. „Някои от тях обаче не желаят да пуснат плажните принадлежности безплатно и настояват за диалог и ясни критерии как да приемат летовници“, допълни тя.

По отношение на разположението на чадърите и шезлонгите за предстоящия летен сезон, концесионерът увери, че досегашната дистанция от 4 метра е напълно достатъчна. Два шезлонга са средно по 60 см, което означава, че между плажуващите остават 2 – 2,5 метра отстояние, както и да се върти чадърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай