Синоптик даде прогноза до края на февруари, ето какво ще е времето

С динамичното време през януари ще започне и месец февруари

Синоптик даде прогноза до края на февруари, ето какво ще е времето | StandartNews.com

"До края на месеца времето ще се запази в същия вид, в който е до момента. Така ще изглежда и според дългосрочните метеорологични прогнози и месец февруари - от сняг до плюс 20 градуса", съобщи пред БНТ гл. ас. д-р Анастасия Стойчева, директор на Департамент "Прогнози и ИО" към НИМХ.

"Въпреки застудяванията имахме и температури от по 20 градуса. Аномалията е положителна и ще излезе с температури над климатичните норми, тоест януари ще е по-топъл", заяви климатологът.

По думите й са характерни т. нар. температурни инверсии за началото на годината особено в райони покрай Дунав и котловините.

Най-студено през последните дни времето се е усещало в планините, където заради вятъра "топлинният дискомфорт" е стигал до стойности от порядъка от -27 до -35 градуса.

Седмицата ще започне със затопляне, което ще се очаква най-вече в планините. Покрай Дунав, в котловините, ще има мъгли заради атмосферните инверсии.

"Ще се подобри обстановката. Няма да имаме продължителни процеси, при които да се задържа тази ниска облачност и мъгла в приземния слой", каза Анастасия Стойчева.

Очаква се силен вятър в средата на седмицата, който ще изчисти приземния слой, със сила от 14 до 19 метра в секунда.

"Само с вятър тези инверсионни състояние позволяват да се разрушат и мъглите и съответно замърсяването да намалее", посочи тя.

С динамичното време през януари ще започне и месец февруари. Чести промени със студено нахлуване и след това последващо затопляне. Не се очакват валежи над климатичните норми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай