Синдикалисти дадоха рецепта за спиране на ръста на цените

Може да се вземат мерки за регулиране на високите цени, категорични са те

Синдикалисти дадоха рецепта за спиране на ръста на цените | StandartNews.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е основният липсващ елемент. Това е регулаторът, който може да наложи санкции. Комисията за защита на потребителите е към министерството на икономиката. КЗК могат да проверят и да докажат дали има нелегални търговски практики, непазарно поведение. Това обясни пред НоваНюз президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Имаме подозрения и съмнения, които идват и от производителите, заяви той.

Синдикалистът изтъкна, че може да се вземат мерки за регулиране на високите цени - да има нето цена и да няма доплащания, надплащания в търговските договори, които са търговска тайна. „Другото предложение е уеднаквяване на режима на доставка и заплащане. Когато някой вдигне цената, тя да се отрази и на производителя – парите не стигат по цялата верига, запушва се целият оборот”, каза Пламен Димитров.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" мерките за справяне с високите цени може да са само едни – в краткосрочен план налагане на таван на цените. Ако има контрол, няма как да се продава над тези цени, смята тя.

За Григорова справянето с високите цени може да стане чрез контрол, таван и държавна алтернатива.

„Това което се случи в ЕЛ БИ Булгарикум трябва да се случи навсякъде и изпълнителният директор, който си позволи да намали цените, не трябва да бъде уволняван. Призоваваме от 2 седмици президентът Румен Радев, премиерът Гълъб Донев да вземат отношение”, заяви Григорова по повод уволнението в единствената държавна млекопреработвателна компания.

„Нито едно от твърденията срещу него, не бяха потвърдени. Той показа документи за всички клевети срещу себе си”, каза Григорова по повод освободения Николай Маринов.

Тя изтъкна, че минималната работна заплата бе увеличена след натиск от синдикатите. „Когато човек получава 800 лв. заплата, той няма как да си върши работата съвестно, той лесно ще се съблазнява да не упражнява контрол на определени места. Трябва да насочим усилия администрацията да бъде мотивирана”, каза Григорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай