Симеон Славчев: Без Деня на Победата нямаше как днес да празнуваме и Деня на Европа

Той заедно с членове и симпатизанти на партия МИР поднесоха днес венци и цветя на паметника на Незнайния войн и паметника на Съветската армия в София

Симеон Славчев: Без Деня на Победата нямаше как днес да празнуваме и Деня на Европа | StandartNews.com

Днес почитаме паметта на милионите хора, които загинаха по време на Втората световна война в битката срещу фашизма. Всички те дадоха живота си, за да го има днешния мирен ден и свят, част от който е България. Историята доказва, че без Деня на Победата нямаше как днес да празнуваме и Деня на Европа и именно за това той трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Честит Ден на Победата и честит Ден на Европа! Дълбок поклон пред всички герои, дали живота си за Свободата и мира на България, Европа и света!

С тези думи председателят на партия МИР Симеон Славчев честити 9 май - денят, в който Европа отбелязва окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война. Той коментира и издадената заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за прекратяване на шествието "Безсмъртен полк", както провокациите от представители на десни партии пред паметника на Съветската армия, който поискаха паметника да бъде демонтиран.

„Безсмъртен полк е обществена акция по време на която пред Паметника на Незнайния воин се събират роднини с портрети на своите предци, участвали в антифашистката съпротива и във Втората световна война. Това е мирно шествие, което отдава почит пред паметта на загиналите герои. Със издадената заповед за прекратяване на мирното шествието, което всяка година на 9-ти май се провежда в София, Йорданка Фандъкова за пореден път доказа, че се води не от интересите на гражданите, а от интересите на малка група политически активисти, чиято цел е подмяна на историята на България, разрушаване на традиционните български ценности и етичните и морални норми на българското общество. Паметник означава памет и всеки един от нас трябва да почита и да уважава паметта на тези, за които напомня изграденият паметник. Умишленото насаждане на омраза сред българското общество е основната причина българите да сме винаги разделени и да не можем да намерим обща кауза и допирни точки помежду си. Със своите действия днес кмета на София допринесе за насаждането на омраза и разделението в българското общество, което е абсолютно недопустимо и неморално“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той припомни, че паметникът на Съветската армия е създаден от колектив от български архитекти и творци с ръководител скулпторът Иван Фуневи и е български паметник и част от историята на България.

„Абсолютно недопустимо е и престъпно да се поругава и да се иска събарянето на български паметник, какъвто всъщност е паметника на Съветската армия, още повече той да бъде използван за политически и пропагандни цели. Никой няма право да пренаписва българската история, да насажда омраза и да разделя българското общество“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев. Той заедно с членове и симпатизанти на партия МИР поднесоха днес венци и цветя на паметника на Незнайния войн и паметника на Съветската армия в София и се поклониха пред паметта на всички герои, дали живота си за свободата и мира на България, Европа и света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай