Сибирски студ! В кои градове у нас живакът пада до -17°

Балканите ще са най-студеното място в Европа

Сибирски студ! В кои градове у нас живакът пада до -17° | StandartNews.com

Сибирски студ се задава у нас през новата седмица.

Последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) сочат, че в понеделник и вторник минималните температури на Балканите ще се понижат още и ще са едни от най-ниските в Европа, предупредиха от Meteo Balkans. 

Най-студено се очаква да е във вторник сутринта, като в отделни райони и котловини в Западна България и Средногорието температурите ще достигат до минус 11-16°С.

Времето в понеделник и вторник 

През следващите 24 часа времето в страната ще остане без съществена промяна - ще е предимно облачно и студено. Валежи от сняг очакваме в Предбалкана и в планинските райони от Западна България. Понижението на температурите ще продължи, като очакваните минимални ще са между минус 12 и минус 9°С. Най-студено ще е в отделни котловини в Западна България и Средногорието - до минус 13°С. Вятърът в страната ще е умерен , в източната половина от страната - и временно силен от север-североизток.

През деня в понеделник валежите ще са по концентрирани в планините и предпланинските райони северно от Стара планина и там ще превалява  слаб сняг, който след обяд ще спира. 

По-съществено подобрение на времето се очаква в западните райони на страната, където облачността временно ще се разкъса. 

През деня температурите ще останат под нулата и очакваните максимални градуси ще бъдат между минус 5° и минус 2°. Малко по-високи очакваме да са те в Югозападна и крайните Югоизточни райони – около 0°С.

Облачността в страната ще се разкъса, а над планинските и източните райони ще е по-често значителна и на отделни места ще превалява слаб сняг. Вятърът в Северозападна и Западна България отново ще се ориентира от северозапад и температурите чувствително ще се понижат. Сутринта във вторник ще е по-студено, особено в котловините в Западна и Централна България, където минималните температури ще са между минус 15 -17°.

В сряда, четвъртък и петък 

В сряда над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява, но над Планинските райони, Предбалкана и Източна България  ще се задържи значителна. Започналото повишение на температурите от сряда ще продължи и през следващия дни. Максималните градуси ще се повишат и ще са между минус 4 и плюс 3°С. По-топло ще бъде в Дунавската равнина и крайните югозападни райони – до 4°С, а най-студено - в планинските райони и крайните североизточни райони - до минус 5 °С.

В четвъртък и петък времето в страната ще е без промяна. Облачността ще се разкъсва и очакваме повече слънчеви часове в Западна и Централна България. По-значителна облачност е възможна над планинските райони, където ще превалява и слаб сняг. 

През почивните дни 

През нощта срещу събота от северозапад ще започнат нови валежи от сняг, които в събота ще обхванат по-голямата част от страната. По-значителни ще са валежите от сняг в Югозападна България. През деня вятърът от северозапад ще се усили и температурите чувствително ще се понижат. В планинските райони ще има условия и за виелици и навявания.

Според прогнозите на Глобалния модел GFS за средносрочна прогноза, в почините дни ни очакват ново понижение на температурите. 

Времето в неделя отново ще е с разкъсана облачност, а след обяд постепенно ще започне ново затопляне. Според последните данни на моделите, Балканите ще попадат в топля сектор на средиземноморски циклон, позициониран над Адриатическо море.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай