Ще победи ли Израел във войната? Витанов посочи 3 условия

Прогнозата на математика

Ще победи ли Израел във войната? Витанов посочи 3 условия | StandartNews.com

Математикът проф. Николай Витанов посочи 3 неща, които трябва да се случат, за да може Израел да победи във войната.

Ето какво пише той в профила си във Фейсбук:

Войната в Газа върви според прогнозата. А тя беше – дълга война с море от кръв. Отдавна съм ви писал, че Израел ще победи, макар и трудно. Въпросът е – доколко ще победи. Технически погледнато – победата означава унищожаване на Хамас в Газа. Възможно ли е пълното унищожаване на Хамас в Газа обаче? Да, ако в Газа не останат палестинци. Ако останат, Хамас ще възкръсне като Феникс след войната. Върху Израел се засилва натиска да спре войната и да се изтегли от Газа. Да, ама при това положение властта на Хамас в Газа ще си остане непокътната. А това не устройва Израел. Следоватено, войната ще продължи. Акато свърши, доста време ще има военно присъствие на Израел в Газа, че и може и да има и израелско управление на Газа. Колко е това доста време? Колкото трябва, за да не се допусне създаването на палестинска държава. Да де, ама ако останат палестинци в Газа, въпросът с палестинската държава ще се постави веднага след войната. За да няма такава държава, палестинците трябва да бъдат изгонени от Газа.

Това е положението и затова войната е толкова жестока. Израел ще срине цялата Газа. Хамас ще гледа да държи палестинците колкото се може по-дълго в Газа. И какво ще стане? Гледай логистиката – казва Витанов. И каква е логистиката? Логистиката е, че Израел получава оръжие и муниции от САЩ, а пък те имат бюджетни затруднения. На това разчита Хамас – че САЩ няма да могат много дълго да поддържат Израел и като така, войната в Газа ще спре преди палестинците да са напълно изгонени. След което ви е ясно – Хамас възкръсва и нещата си се връщат в начално положение въпреки сринатата инфраструктура и десетките хиляди убити. И проблемът изниква отново – Израел няма стратегическа дълбочина и територията му лесно може да се покрие и с ракети с малък обсег, изстрелвани от съседните страни.

И така, логистиката ни казва, че за да победи Израел във войната, трябва да се случат 3 неща:

1. Критичната инфраструктура на Израел да не бъде засегната (засега това е така)

2. Американската помощ да не спира (това е проблематично вледствие американските бюджетни проблими)

3. На израелската армия да и се даде време да срине Газа и да подготви изгонването на палестинците (срещу това има силен международен натиск)

Дали тези три неща ще се случат, ще видим. Засега най-проблематичното нещо е продължаването на американската помощ. Защото, като дава на Израел, САЩ не дава на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай