Щастливите хора не боледуват

Щастливите хора не боледуват | StandartNews.com

Д-р Петър Кътев

"Искате ли да преброите приятелите си? Изчакайте да ви сполети нещастие!" - Наполеон. И още: "Знаете ли кое му е тъжното на предателството? Никога не идва от враг!" Може би това са били последните мисли на цар Фердинанд I, роден на днешната дата. Човек, изживял един странен, но за сметка на това интересен живот, за който вероятно много хора са му завиждали. Кончината на монарха е в град Кобург. А последните му думи, отправени към неговия адютант - ген. Петър Ганчев, са: "Кога заминаваме за България"? Последното желание на царя е да бъде погребан в "любимата му България". Все пак по негово време е обявена независимостта на страната ни, което е хубаво в сегашния момент да ни бъде напомняно многократно. Независимо, че някои смятат, че Фердинанд Карл Леополд Мария няма нищо общо с медицината, то това не е точно така. Той е бил професионален ботаник и ентомолог. От друга страна е важно да се знае, че причина за над 60 % от болестите е нашата психика. Когато тя е заредена и наситена с положителни емоции, вероятността от заболявания рязко намалява. А не е ли гордостта от това да си българин, гарнирана с уникално родолюбие, една от най-висшите емоции? Сигурно много от нас са виждали сълзите в очите н хиляди сънародници, слушащи химна по време на издигането на националния флаг. Но като сме заговорили за психика, да си дойдем на първия въпрос.

1. Въпрос

Що е това хипноза и каква може да е нейната роля в лечението на някои травми и тежки заболявания?

Хипнозата крие рискове

Малко хора знаят, че хипнозата е естествен процес, в който обектът доброволно участва и който води до състояние на транс. За първи път в света се заговаря за използването на хипноза през далечната 1768 г., като методът се прилага и за обезболяване по време на операция. Спорно е кой първи определя какво е хипнозата. Едни поддържат тезата на Иполит Бернхайм (френски лекар), който счита, че този процес не е нищо повече от внушение. Бернхайм и неговият последовател Лиебо прокарват теория, че хипнозата може да се използва само при хора, които не са хистерични (именно поради тази причина въпросният метод не може да бъде използван при нашенци). Все пак ученият не пропуска да отбележи, че волята на човека не винаги в свободна. Казано на по-прост език, има опасност терапевтът да бъде сугестиран от пациента си. Според други обаче, основател на метода е шотландският хирург Джеймс Брайд (интересно как тогавашната власт не го е обвинила в превишаване на лекарски права?). Та според него този процес се изразява в умствена концентрация, водеща до релаксация. Разбира се, съществува и спор по темата дали хипнозата е сън или състояние на транс. Всичко зависи от честотите, които се активират в мозъка ни по време на транс. Думата хипноза идва от "hypnos", което означава сън. Това е специфично изменение в състоянието ни, съпроводено от особени физиологични промени. Но според друга версия, първият който е използвал този метод, е австрийският лекар Франц Месмер. Той определя хипнозата като способ, който предава магнетична енергия. Според Фарий това е вид сомнамбулизъм, а за Павлов - състояние на непълния сън. И все пак не трябва да забравяме, че мозъкът е биологичен компютър, с който науката не е все още на "ти". Следователно това е метод, който като всеки друг, има добра и лоша страна. Тя и до сега не е обяснила дали след преминаването в транс човек може да излезе на 100% от него. И ако излезе, какво ще му е бъдещето? Според някои исторически документи има данни, че при повечето си речи и публични изяви Хитлер изпадал в подобно състояние, което някои оприличавали на хипнотизиране. Може би отговорът се крие в действията на неговия лекар. Но кой е бил той и защо нищо не се споменава за специалния хранителен режим, на който е бил подложен Фюрерът? А може би и други държавни глави, участвали във Втората световна война, са изпадали в транс, но от вкуса на уискито и дима на пурата?

2. Въпрос

Лечима ли е лъчевата болест?

При лъчева болест
краят е само един

През 1952 г. Уинстън Чърчил обявява, че Англия притежава атомна бомба. Оръжие, причиняващо много тежки заболявания, персистиращи във времето. Като се изключи ударната вълна и нейните механични поражения, преминаващи в посттравматични възпалителни процеси, понижаващи имунитета и стигащи до газови и всякакъв род други гангрени. Тук основното и най-тежкото състояние си остава лъчевата болест. Когато бяхме студенти, из аулите на Медицинска академия се разказваше един виц: "Обяви ли сирената код "опасност" от атомен взрив, наметнете белите чаршафи и се насочете към най-близкото гробище". Лъчевата болест има няколко форми: церебрална, съдова, чревна, астоза, костно-мозъчна. При всяка, появила се в резултат от облъчването, симптомите са различни, но изходът е един и същ. Например при чревната форма смъртта настъпва в рамките на две седмици. При съдовата - до седмица. Някои публикации свидетелстват, че основният играч са определен вид микози и някои паразити от рода на салмонелата. В този ред на мисли би могло да се стигне до извода, че най-важно е доброто психично състояние на световните политици, защото при евентуална ядрена война не се знае кой ще бъде победител и кой - победен!

3. Въпрос

Какво е ларингит и как се лекува?

От възпалено гърло може да онемееш

Ларингит е възпалителен процес на носоглътката, и по-точно на гръкляна. Процесът се разделя на остър и хроничен. Първият се характеризира с пресипнал глас като на стар пушач и пияница, дори се стига до липса на глас. Възможна е силна кашлица и трудно дишане. Тук най-честата причина са микозите. Що се отнася до другите причини - там списъкът е доста дълъг. За палавите полови играчи, всичко що го има по половите органи, то е дошло на гости. Всичко това причинява инфекции, водещи до остър ринофарингит, трахит, монохит, та дори и до пневмония. Наличен е и неинфекциозен ларингит, но той е само начален процес, който в последствие преминава към инфекциозен. Това е и заболяването, което зетят най-често тайничко пожелава на тъщата. Но това в кръга на шегата. Състоянието не е за подценяване, тъй като би могло да доведе до нямост (неспособност за говор), което хич не е забавно. Но Хорхе Букай е казал: "За това знай, че и това ще мине". И "защото трябва да общуваш с мъдри хора. Ако си глуп

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай