Шофьори ще сигнализират за нарушения в Е-платформа

Сигналът ще стига директно до институцията, която стопанисва пътя

Шофьори ще сигнализират за нарушения в Е-платформа | StandartNews.com

Обсъжда се въвеждане на единна информационна платформа, в която всеки да може да подава сигнали за опасности на пътя. Проектът е заложен в Закона за пътищата и целта е да се въведат у нас правилата за всички страни- членки на Европейския съюз, съобщи Нова телевизия.

Ако електронната система стане факт, сигналът на всеки гражданин ще стига директно до институцията, която стопанисва пътя. След това от там ще са длъжни да публикуват в платформата информация за всички предприети мерки.

И още от предложените промени – да се създаде регистър на експертите по пътна безопасност. А те, от своя страна, ще правят целенасочени и периодични инспекции на шосетата. Целта е стопаните на пътя да могат да възлагат задачи на квалифицирани лица.

Въвеждането на процедурите не е задължително за всички пътища в страната, а само за тези, които са част от Трансевропейската мрежа, както и изградените с европейско финансиране. Предвижда се правилата да се прилагат и за магистрали и първокласни пътища. За второкласни, третокласни и общински ще е по желание и на практика не е ясно дали за нередности по тях ще можем да подаваме сигнали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай