Петък,

Шени с разплакващ разказ за Скатов

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Наско вярваше и се стремеше към върха, но не на всяка цена. Това каза през сълзи Шени Бензеш, приятелката на алпиниста Атанас Скатов, който загина в подножието на К2. Според Шени експедицията не е била никак лесна.

"Имаше комплекс от външни фактори, за които участниците в експедицията няма как да отговарят или да повлияят", сподели Шени Бензеш в интервю за бТВ. "Това са климатът, студът, вятърът, суровите зимни условия. Зимните експедиции са по-скоро изключение", добави тя.

"Той вярваше и се стремеше към върха, но не е било на всяка цена. Действаше много разумно и предпазливо", съобразяваше се с възможностите си, заяви още Шени Бензеш.

"Не съм присъствала на инцидента и не знам какво се е случило. Смъртта на Наско породи много въпроси, но за мен по-важното е, че той не е страдал, така разбрах", каза тя.

"На рождения ми ден през есента той реши да ми подари един от височинните си гащеризони и това беше знак, че някак си ме кани в неговия свят и неговото приключение. Малко след това се случи, че намерихме финансиране и се включих с идеята да го придружа и да стоя на базов лагер с вероятност да се кача до Лагер 1 или 2", спомни си тя.

"След първата ротация Наско каза, че на този етап това не е добре и аз му се доверих. Важното за мен  беше, че го подкрепям", разказа още Шени Бензеш.

Два месеца преди експедицията с Наско качихме Мон Блан – най-високият връх на Алпите и втори по височина в Европа, каза тя. И заяви, че последните и думи към Наско са били: „Обичам те!”. Ако е имала още 5 минути с него, пак това е щяла да му каже.

"Всеки един ден, независимо слънчев или мрачен, е уникален дар, носещ със себе си наземна красота, която не може да бъде описана с думи или заснета в кадър!", вярваше Атанас Скатов. На 5 февруари той загуби живота си в опит да се справи с едно от най-големите предизвикателствата, които си беше поставял – покоряването на връх К2 в зимни условия.

Атанас Скатов е първият и единствен българин изкачил 11 пъти връх над 8000 метра и който вижда света от 4 осемхилядника в рамките на 140 дни. Скатов покорява най-високите върхове на всички седем континента на планетата.

На 20 декември 2020 г. Скатов обяви експедицията си към К2 като много специално пътешествие. На 16 януари 10 непалски алпинисти успяват да изкачат за първи път през зимата най-недостъпния връх в света. Българинът също се опитва да го покори. На 4 февруари Скатов достига Лагер 3 на височина над 7000 метра за своята нощта атака към върха.

Ден по-късно – на 5 февруари сутринта, групата се спуска от Лагер 3 към Лагер 2. Малко под Лагер 3 Атанас пада. Скатов оставя мечтата си за невъзможното завинаги в снеговете на дивата

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички