Схема за коли на старо. Жили с хиляди

Вижте историята на потърпевш

Схема за коли на старо. Жили с хиляди | StandartNews.com

Мъж подозира, че е попаднал в схема за измама при покупко-продажба на автомобили. Наскоро МВР му конфискува колата, обявена за издирване от Нидерландия, а автокъщата отказва да възстанови голяма част от сумата на купувача, съобщава Нова тв.

Атанас Манасиев от Кюстендил търси да закупи автомобил втора ръка. И се спира на обява в интернет за автомобил произведен през 2014 година.

Цената му по обява е била 17 400 лева, но той я купува за сумата от 17 000 лева.  Автокъщата е край Велико Търново. Манасиев сключва на място сделката със собственика на колата. След няколко месеца мъжът е спрян за рутинна проверка от Пътна полиция и се оказва, че автомобилът му се издирва от Нидерландия.

„Взеха ми автомобила и ме свалиха от колата”, разказа Атанас Манасиев. Той информира автокъщата за случая и си иска парите. Предлага, ако не могат да му ги възстановят да му дадат друг автомобил за същата сума. Автокъщата му отказва друга сделка и му връща 7 000 лева.

Реално, по документи, Атанас Манасиев се води, че е платил само 7000 лева, въпреки че застрахователя му прави реална оценка на автомобила до сумата, за която мъжа претендира – близо 17 000 лева. И тук разбира историята на вече отнетия му автомобил, въпреки че е успял да го регистрира успешно.

„Автомобилът е закупен на лизинг от българска гражданка. Най-вероятно става дума за схема, която си я има”, казва Манасиев.

Българската гражданка е неоткриваема. На документите от Нидерландия има само нейна фамилия и никъде не се споменава, че автомобилът е бил лизингов и първата собственичка изненадващо е спряла да си го плаща, след като Атанас Манасиев си купува колата.

„Тази схема не е от вчера и днес. Тя е стара. Автомобили взети на лизинг от чужди държави и някак регистрирани в България”, каза Тенчо Тенчев – бивш началник на Столична пътна полиция.

Според него и страната, от която е внесена колата също е доста срещана в такива казуси.

Собственикът на автокъщата отрича обвиненията. Той пише писмо, в което потвърждава всичко казано от Атанас Манасиев и факта, че е върнал 7000 лева.

За другите 10 000 лева, за които купувача твърди, че му ги дължат, документ нямало.

Експертите съветват – ако си купувате кола втора ръка – внимавайте.

 „Когато си купуват автомобил, гражданите много внимателно да изучават досието на автомобила, да видят дали има необходимите документи. Дали няма интервенция по него. Много често се продават автомобили с пренабити номера", уточни Тенев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай