Вторник,

Шефът на Пирогов: Явно не сме се справили добре

От: Редактор -
A
A
A

"Явно не сме се справили достатъчно добре, тъй като в Пирогов има най-много заразен персонал. Не всички обаче се свежда до лични предпазни средства". Това заяви директорът на болницата "Пирогов" проф. Асен Балтов след среща на ръководителите на болниците с директора на Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/.

Затова той поиска да се локализират няколко центъра за лечение на коронавирус и няколко - за реанимационни грижи, в столицата, като целта е да се облекчи персоналът на всички болници и да се намали рискът от зараза.

Проф. Балтов посочи, че от два дни се правят тестове на всички пациенти, постъпващи за лечение в "Пирогов", и досега не е установен случай на заразоносител. Пациентите не заплащат тестовете.

В изследване от вчера на Европейския център по заразни заболявания се посочва, че средният процент за Европа на заразен медицински персонал е 13.6 от броя на заразените, а в България е близо 11 на сто, каза още проф. Балтов. Според данните, най-много са в Ирландия - 29.9 на сто.

По време на срещата е обърнато внимание на начините за обличане и събличане на защитните облекла, като за всеки от персонала, общуващ с болни от коронавирус, правилата са еднакви. Хората са наясно и добре подготвени за това, което трябва да се направи, и това, което ги очаква, каза директорът на СРЗИ Данчо Пенчев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички